ŠTA MISLITE?

LUKA, GDE JE LAKŠE DATI 30 POENA - U EVROLIGI ILI NBA? Dončić nije dugo razmišljao, a odgovor je mnoge iznenadio!

Autor Milutin Vujičić

Igrao je u oba takmičenja i dobro zna razlike.

Izvor: Profimedia

Slovenački košarkaš Luka Dončić igra sjajno za Dalas ove sezone, najzrelije od dolaska u NBA ligu pre četiri godine, pa nije ni čudo što je među favoritima za osvajanje MVP priznanja. Najverovatnije će otići u ruku Embida ili Jokića, ali Dončić im po kvalitetu igre nije daleko i jasno je da je među najboljim košarkašima sveta.

Ove sezone prosečno beleži 28,2 poena, 9,3 skokova i 8,6 asistencija, baš pre 24 sata "očitao je lekciju" Bruklinu i zatrpao im koš sa 37 poena, a ako ga pitate gde je lakše ubaciti 30 poena - u NBA ili Evroligi - iznenadiće vas odgovorom.

Dončić je karijeru počeo u Real Madridu i još kao tinejdžer je pokazao da je majstor košarke. Vodio ih je do titule u Evroligi kao MVP u sezoni 2017/18, samo nekoliko nedelja pre nego što će u NBA, a nije mu dugo trebalo da demantuje sve one koji su smatrali da se neće snaći u jačoj ligi.

"U Evroligi se igra više timska košarka, više se zasniva na taktici, i manje je vremena. U NBA ligi je teže igrati jer ima mnogo igrača koje je praktično nemoguće čuvati", objasnio je Dončić i potom uporedio dva takmičenja.

"Ipak, rekao bih da je u NBA lakše poentirati jer su pravila drugačija, više je prostora i vremena - zato sam i rekao da je lakše davati koševe ovde".

Mnogi koji sada gledaju Dončića konstatovali bi da bi u Evroligi imao prosek od 50 poena po meču, međutim ako pitate njega - to i nije baš tako tačno. Iskusio je dobro kako je kada te čuvar "gnjavi" ceo meč, dok će u NBA ligi mnogi od toga odustati i želeće da igraju u nešto bržem ritmu.

"Teže je u evroligaškoj utakmici dati 30 poena nego u NBA utakmici, to je sto posto. Kažem to zbog pravila. U Evropi, primera radi, momak poput Rudija Gobera može da stoji u reketu koliko god hoće, a ne samo tri sekunde".

"Samo zbog tog pravila, u NBA možeš lakše da dođeš do desetak poena", zaključio je Dončić.

Šta vi mislite?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt