OGLASIO SE

OVO JE RUŽNO, KAKVA JE PERSPEKTIVA EVROLIGE?! Čović otkrio ko je odlučio da Rusi budu izbačeni: Zvezda nije glasala!

Autor Nemanja Stanojčić

Prvi čovek Crvene zvezde je razgovarao sa medijima o raznim temama, a jedno od glavnih pitanja bilo je izbacivanje ruskih klubova iz Evrolige.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Crvena zvezda nastavlja borbu za TOP 8 Evrolige. Posle zvanične odluke o izbacivanju ruskih klubova iz elitnog takmičenja praktično će za mesto među osam najveći rival crveno-belima biti Monako. Tim koji sa klupe vodi nekadašnji igrač i trener tima sa Malog Kalemegdana Saša Obradović.

To znači da će četa Dejana Radonjića u preostala četiri kola pokušati da obezbedi kartu za četvrtfinale Evrolige. Očekuju ih tri gostovanja (Alba, Bajern Minhen i Žalgiris), pa dočekuju Efes. Već u četvrtak putuju u Berlin gde će u petak igrati protiv nemačkog predstavnika. A, na otvorenom treningu pred te mečeve je sa medijima razgovarao i Nebojša Čović.

Prvi čovek crveno-belih je sa predstavnicima novinara pričao o raznim temama. Jedna od glavnih bila je izbacivanje ruskih klubova, kao i sama dešavanja u ovom takmičenju.

Čović se osvrnuo na čitavu situaciju nastalu zbog rata u Ukrajini, istakavši da je očekivao da će stvari ići drugim tokom.

"Mislio sam da će ovo biti privremeno. Posle ove odluke smo ušli u komplikovanu situaciju. Niko rat nije očekivao. Poslednji sam čovek, a i mi samo zemlja da pričamo o sankcijama sportu. Očekivao sam da će možda biti prebačeni njihovi mečevi u Beograd. Ovo je ružno. Izbrisani su ruski klubovi. Kakva je perspektiva Evrolige? Nama su obrisali dve pobede koje se premiraju sa 37.000 evra. Mi smo ovo mesto zaslužili i bez izbacivanja timova. Ne želim da to bude pritisak. Baš mi je ružno", rekao je Čović.

On je objasnio i kako je funkcionisalo glasanje o izbacivanju ruskih klubova, istakavši da su o tome mogli da svoj glas daju samo evroligaši sa A licencom.

"Mi nismo bili u situaciji sada da glasamo. Jesmo kod prve situacije za bodovanje, glasali smo da se sve broji. Ovih 11 klubova je ovako odlučilo. Kakva će sad biti sledeća sezona? Ne smiruje se. Perspektiva Evrolige i Evrokupa je neizvesna. Krivo mi je što je ovakva odluka doneta".

Sve to bi moglo da donese i pravne posledice. Priča se o mogućim tužbama ruskih klubova zbog izbacivanja.

"Mi nismo imali nikakve priče sa Evroligom oko pravnih stvari. To je posao Evrolige i gospodina Vatutina iz CSKA, to je mašinerija, veliki klub, ima razne sektore, pa i pravni. Videćemo šta će se dalje događati. Ne verujem da je bilo ko doneo takvu odluku sa zadovoljstvom. Siguran sam da klubovi nisu tek tako glasali, države su države, ti klubovi pripadaju nekim državama. U celom ovom haosu koji se događa. To će nositi velike potrese, ne samo na nivou sporta, nego i šire.

Kada su u pitanju šanse crveno-belih za top8 Čović ima jasan odgovor na to.

"Videćemo kakva je šansa. Mi smo našu poziciju na tabeli napravili na osnovu rezultata. Moglo je da bude bolje. Ali, imamo specifičnu sezonu, tako da je moglo i gore. Imamo još četiri utakmice, tu je i dodatno opterećenje zbog povreda Lazića i Holinsa. Pokušavamo što pre da ih vratimo, to je u oblasti medicine, ne bih ulazio u to."