KALKULACIJE

SRPSKI KLUB SE BORI ZA ABA LIGU, ALI POSTOJE POSEBNI USLOVI! Zlatibor je u finalu - evo šta kažu pravila!

Autor Nemanja Stanojčić

Zlatibor igra u finalu ABA 2 lige protiv MZT-a, ali pobeda ne garantuje ulazak u prvi rang regionalnog takmičenja...

Izvor: MN Press

Još jedan srpski klub se bori za ulazak u ABA ligu. Fenomenalni Zlatibor je izborio plasman u finale ABA 2 lige pobedom protiv banjalučkog Borca (98:93) i ima priliku da osvoji titulu u tom takmičenju. Rival će im biti ekipa MZT Skoplja. Ali, pobeda ne znači i ulazak u elitu.

Finalni okršaj se igra u Skoplju u nedelju (19 časova) i još pre tog duela je poznato da je domaći tim već izborio povratak u ABA ligu posle četiri godine. Razlog za to je upravo Zlatibor, tačnije pravila koja su na snazi i koja kažu da u ABA ligi može da učestvuje maksimalno pet predstavnika iz jedne zemlje, u ovom slučaju iz Srbije.

Srbiju ove sezone predstavljaju Crvena zvezda, Partizan, FMP, Mega i Borac iz Čačka, što znači da Zlatibor pobedom neće ući direktno u ABA ligu, već to mora da učini na drugi način. Takođe, plasman Zlatibora u finale znači i da je Split obezbedio opstanak i da će samo Krka ispasti.

Prema pravilniku takmičenja i spomenutom ograničenju, Zlatibor do elite može na dva načina, pokušaćemo što prostije da objasnimo koji su to načini.

*Pobeda Zlatibora u finalu znači da će ići u razigravanje sa najslabijim srpskim timom u ABA ligi što u ovom trenutku mogu da budu Mega ili Borac, prednost domaćeg terena imaće tim iz ABA lige i igra se na dve dobijene utakmice

*Poraz Zlatiborau finalu znači da će igrati sa Splitom u razigravanju i ako savladaju hrvatski klub, onda igraju meč sa najslabijim srpskim timom odnosno Megom ili Borcem. Poraz od Splita znači kraj.

Dakle, Zlatibor ima dva puta, jedan je za korak lakši, dok u drugom imaju dva protivnika...

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt