SEĆANJE

DRAŽENOVA MAJKA JE ZOVE "MONSTRUM"! Odvezla košarkaša u SMRT, udala se za fudbalera, a zbog JEDNOG nikad nije odgovarala

Autor Milutin Vujičić

Legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović poginuo je u nesreći koja je zauvek ostavila trag na ovdašnjoj košarci. Detalji te tragedije i danas su bolni kao i pre tri decenije.

Izvor: Profimedia/YouTube/TRT World/Screenshot

Prošlo je više od tri decenije od kada je preminuo jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora, mnogi će reći i u čitavoj Evropi. Hrvatski košarkaš Dražen Petrović poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 7. juna 1993. u u blizini Ingolštada prilikom povratka s reprezentativnog turnira u Poljskoj.

Sjajni košarkaš ostavio je veliki trag u evropskoj košarci, ali i u NBA ligi, gde je nastupao za Portland i Nju Džersi Nets. U karijeri je igrao i za Šibenku, Cibonu i Real Madrid i sa sva tri tima osvajao je šampionske titule, dok je sa Zagrepčanima je osvojio i dve titule Kupa šampiona. Poginuo je sa samo 29 godina pošto je njegova tadašnja devojka Klara Salanci izgubila kontrolu nad tamnocrvenim Golfom.

Klara je bivša nemačka manekenka koja inače za Draženovu smrt nikada nije odgovarala, dok je u automobilu bila i turska košarkašica Hilal Edeba. Njih dve su preživele jeziv sudar, dok je hrvatski košarkaš u trenutku nesreće spavao.

Detalji istrage su utvrdili da je iz suprotnog smera dolazio kamion, koji je pokušavao da obiđe vozilo ispred sebe, međutim pritom je izgubio kontrolu. Isprečio se na putu, a pošto je vidljivost bila slaba - automobil u kome je bio Dražen Petrović udario je u kamion. Preminuo je nažalost na licu mesta...

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada, s malo iskustva u vožnji automobila, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspela ni da reaguje, da zakoči. I da je pokušala da zaustavi vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom na to da se kamion ispred njih pojavio iznenada", ispričao je u jednom intervjuu policajac Binder koji je bio na mestu nesreće.

"A onda je usledio strahoviti udarac od kojega je Dražen Petrović, koji je u automobilu sedeo, odnosno spavao, na mestu suvozača, poginuo".


Klara Salanci prošla je bez ikakvih posledica, imala je tek ožiljak ispod levog oka, a godinama nakon nesreće izbegavala je da priča na ovu temu. Nikada nije odgovarala na sudu u Nemačkoj pošto nije moglo da se utvrdi da je Klara imala priliku da izbegne nesreću, ali...

"U saobraćajnim nesrećama je uvek problem kada se preklope prebrza vožnja i smrtne posledice. Pitanje uvek glasi da li bi se nesreća izbegla da je vozač vozio sporije, na primer 120 km/h. Ako se dokaže da se mogla izbeći, to je kazneno delo. U slučaju krivice, zakon određuje i kaznu do pet godina zatvora ili novčanu kaznu. Treba biti siguran da se saobraćajna nesreća i smrt Dražena Petrovića ne bi dogodili da je Klara recimo vozila 120 km/h ili 100 km/h", rekao je za advokat specijalizovan za saobraćajno pravo Josip Miličević za "Slobodnu Dalmaciju".

Klara se godinama posle nesreće udala za fudbalera Olivera Birhofa. U pitanju je bivši reprezentativac Nemačke, poznat kao jedan od najboljih igrača glavom svih vremena, a nastupao je za Udineze, Milan, Askoli, Monako...

"Ona je monstrum. Nije čak ni sa Hilal u kontaktu. Nju nije posećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt", ispričala je u jednom intervjuu Biserka Petrović, majka legendarnog hrvatskog košarkaša koja Klaru ne pamti po dobrom.