Košarka

SRBIJA MORA DA POBEDI PRED EUROBASKET - I TO NA DVA MEČA: FIBA donela odluku, ali se sad čeka Evroliga!

Autor Nikola Lalović

FIBA je konačno donela kalendar takmičenja, a to će doneti veliki izazov Srbiji selektora Pešića pred Evropsko prvenstvo.

Izvor: MN Press

Srbija je dočekala vest o odluci Nikole Jokića da će igrati za reprezentaciju na Eurobasketu koji je na programu od 1. do 18. septembra ove godine, a sada je saznala i datume kada će igrati za plasman na Mundobasket.

Za sada su se za to takmičenje kvalifikovali samo domaćini Japan i Filipini, a Srbija je u svojoj grupi A kvalifikacija prva u konkurenciji Belgije, Letonije i Slovačke. Za sada je sigurno da idemo u drugi krug, gde će se naša grupa ukrstiti sa grupom B i formirati I grupu iz koje će od šest timova tri iči na Mundobasket. 

Odatle dolaze Grčka, Turska i Velika Britanija, dok je Belorusija uprkos odličnim rezultatima na startu diskvalifikovana. Ipak do sada se nije znalo kada će se poslednja dva kola prve grupne faze i kompletna druga faza odigrati, a FIBA je pod pritiskom nacionalnih saveza konačno objavila datume. 

Prva grupna faza završiće se mečevima u 30. juna protiv Letonije u Rigi kao i 3. jula sa Belgijom u "Čairu". Potom počinje druga grupna faza, a prva dva kola igraće se neposredno pre početka Eurobasketa 25. i 28. avgusta i biće svojevrsna priprema za Eurobasket. 

Potom će se dva meča igrati 10. i 13. novembra, a završne kvalifikacije slede naredne godine sa mečevima 24. i 27. februara. Što se tiče tih mečeva, trenutno se čeka odluka Evrolige da li će prilagoditi svoj kalendar i dozvoliti evroligaškim igračima da nastupe i na ta četiri meča. 

Poslednja dva meča prve grupne faze takođe će biti jako bitna jer će se bodovi prenositi, pa će tako dve pobede u tim mečevima maltene garantovati Srbiji odlazak na Mundobasket.