PROMENA

NBA LIGA PROMENILA PRAVILO - BIĆE KAO U EVROPI! Sudije će još više nervirati superstarove, moraće da se naviknu na ovo!

Autor Nemanja Stanojčić

Od naredne sezone pravilo za nesportsku ličnu u NBA ligi biće isto kao u Evropi.

Izvor: Profimedia

NBA liga menja pravilo o nesportskom faulu i od naredne sezone biće po ugledu na evropsku košarku. Ovo pravilo se već neko vreme primenjuje na evropskim parketima, a sada će važiti i u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Naime, od sada će svaki faul kojim se "seče" kontra i koji nema za cilj loptu biti sankcionisan na drugačiji način. Prvo će igrač nad kim je napravljen faul dobiti jedno slobodno bacanje, pa će lopta ostati u posedu njegovog tima. Odnosno, izvešće aut i nastaviće napad.

"Od sezone 2022/23 će doći do promene. Pored slobodnog bacanja i nastavka napada, igraču koji napravi faul biće dodeljen običan faul. Ovo pravilo neće važiti za poslednja dva minuta poslednje deonice i poslednja dva minuta produžetka. Izuzetak je napravljen da bi se zaštitili timovi koji koriste faulove u odbrani kao taktiku da zaustave vreme i pokušaju da naprave preokret. Takođe, ukoliko je igrač koji kreće u tranzicioni napad fauliran prilikom šuta, dosudiće se faul na šutu i izvodiće se potreban broj slobodnih bacanja", navodi se u saopštenju.

Ovo ujedno znači da će Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i ostali košarkaši u NBA ligi morati da se priviknu na promenu koja je izazvala dosta bure u Evroligi. Navijači i igrači često su znali da se bune i da ulažu proteste na sudijske odluke po pitanju nesportske lične.

Pored ovog pravila, NBA liga je donela odluku da plej-in turnir ostane kao deo takmičenja za stalno. U pitanju je promena formata po kojoj se timovi plasirani od 7. do 10. mesta u obe konferencije (Zapad i Istok) takmiče po turnirskom sistemu pred početak plej-ofa. U narednoj sezoni plej-in turnir održaće se od 11. do 14. aprila 2023. godine, a plej-of počinje 15. aprila.