MONDO INTERVJU

NISAM RAZMIŠLJAO NI SEKUND KAD JE ZVEZDA ZVALA! Simonović za MONDO analizira pojačanja i poručuje: Dajte Vladi šansu!

Autor Nemanja Stanojčić

Marko Simonović u opširnom intervjuu za MONDO priča o kraju karijere, trenerskom poslu, novoj ulozi, pojačanjima crveno-belih...

Izvor: MNPress/Profimedia

Marko Simonović (36) je svirao kraj. Posle skoro 20 godina uspešne igračke karijere odlučio je da patike i dres zameni za cipele i odelo i da pređe u trenerske vode. U narednoj sezoni biće pomoćnik Vladimiru Jovanoviću na klupi Crvene zvezde, tako da će aktuelnog šampiona Jadrana predvoditi vrlo mlad tandem.

Kako je sve to izgledalo, zbog čega je doneo takvu odluku, čime je zadovoljan u karijeri, čime nije, šta ima da kaže o pojačanjima crveno-belih... O svemu tome i o mnogo drugih zanimljivih tema Marko Simonović pričao je u opširnom intervjuu za MONDO.

Profesionalnu karijeru počeo je u Lavovima 2003. godine, igrao je za Ergonom, Ostende, Hemofarm, Budućnost, Albu, Crvenu zvezdu, Ortez, Zenit, Cedevita Olimpiju i Unikahu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je dva srebra, na Svetskom prvenstvu u Španiji i na Olimpijskim igrama u Riju.

"Zadovoljan sam svojom karijerom. S obzirom na to kakva su neka očekivanja bila, kakav mi je bio put. Da nije bilo protekcije nigde, morao sam da se borim sam za sve. Ostvario sam svoje ambicije, možda je ostala još koja neostvarena, to ćemo u trenerskom poslu", počeo je Simonović priču za MONDO sa osmehom.

Ispričao je potom i na šta je najviše ponosan u dugoj karijeri.

"Na to što nisam bio epizodista, trajao sam dugo, do 36. godine sam igrao košarku na najvišem nivou. Godinama sam bio u reprezentaciji, fali mi nekoliko mečeva za 100 utakmica u nacionalnom timu. Medalje, titule, na sve to sam ponosan i srećan. Možda je nedostajala borba za neki evropski trofej sa klupske strane i u reprezentaciji neko zlato."

"DVA NAJTEŽA PORAZA - LITVANIJA I CIBONA"

Izvor: MN Press

Prisetio se Marko zatim nekih mečeva koje nikada neće zaboraviti. Kako po dobrom, tako i onih zbog kojih je imao košmare.

"Dva omiljena meča sa reprezentacijom su mi polufinale sa Francuskom (90:85) na Evropskom prvenstvu u Španiji i polufinale Olimpijskih igara u Riju sa Australijom (87:61). Te utakmice donele su nam medalju i imaju posebnu draž. Francuzi zbog toga što smo otišli na to takmičenje tiho, očekivanja su bila nikakva, napravili smo fenomenalan rezultat i najavili ono što sledi. Meč sa Australijancima na Igrama po meni je bila najbolja utakmice te generacije. U Zvezdi je bilo mnogo dragih mečeva."

Posle kratke pauze i dubokog uzdaha otkrio je koja dva meča bi hteo da zaboravi.

"Najteža dva poraza su mi protiv Litvanije sa reprezentacijom i od Cibone sa Zvezdom. Od Litvanaca na Eurobasketu 2015. godine, a godinu dana pre toga sa Zvezdom na fajnal-foru ABA lige."

"ODUVEK SAM ŽELEO DA BUDEM TRENER, DAJTE VLADI ŠANSU"

Simonovića sada čeka potpuno nova uloga. Više neće biti na terenu već pored. Došlo je do zaokreta, pošto je posle osvajanja triple-krune rekao da je "plan da igra još godinu-dve".

"Tačno, kao što sam rekao i tada, to je bila ideja, da još sezonu ili dve igram ovde ili u inostranstvu poput Italije li Španije. Međutim, sve se desilo preko noći. Klub se dogovorio sa Vladom Jovanovićem, pojavila se ideja da budem prvi pomoćnik. Svi znaju da imam želju i ambiciju da se bavim trenerskim poslom. Dugo sam ovde, prošao sam sve, želim da se uvedem u taj posao. Nisam mnogo razmišljao, siguran sam da uz dobar rad - to može da bude dobra priča. Nisam razmišljao ni sekundu kada su me pitali."

Pričao je malo detaljnije i u novoj ulozi koju će imati. A, još tokom finalne serije ABA lige je u nekoliko navrata dobacivao nešto tadašnjem treneru Dejanu Radonjiću dok je sedeo u civilu pored klupe.

"Kao i svaki prvi pomoćnik moj posao podrazumeva aktivinije učešće i rad sa trenerom na treninzima, utakmicama, analize, ideje, sve šta je potrebno, svaki novi početak je težak. Imam iskustvo igranja u Zvezdi, znam šta nosi ovaj klub. Što se tih poteza sa Radonjićem tiče, da, bili su vezani za samu igru, primetio sam neke stvari, uključio se, dao svoje mišljenje. Takav sam oduvek bio da pomognem kako god mogu, možda su ljudi u klubu to i prepoznali."

Dolazak trenera Jovanovića izazvao je zanimljive reakcije javnosti, pored podrške koju je dobio od navijača, ima onih koji smatraju da je sa 38 možda premlad za tako zahtevan zadatak. Marko je imao jasnu poruku za sve one koji tako misle.

"Rekao bih tim ljudima da ne žure i da ne donose bilo kakve zaključke i komentare prerano. Ja sam uvek za to da se šansa pruži mladim ljudima, ne samo u košarci nego u svakoj sferi života. Posebno ako imaju potencijal i kvalitet, a Vlada je jedan od njih. Dobio je priliku. Razgovarali smo malo o svemu, pričaćemo još kada se vrati sa Evropskog prvenstva za mlade. Ambiciozan je, perspektivan, voljan da radi i ceo je u tome".

POJAČANJA - NEDOVIĆ, HOLAND, MARTIN...

Kao poslednju temu intervjua ostavili smo razgovor o pojačanjima. Do sada su na Mali Kalemegdan stigli Nemanja Nedović, Hasan Martin, Džon Holand i Dalibor Ilić. Simonović je dao kratku analizu svakog od njih.

Krenuli smo od Nedovića.

"Nedovića svi dobro poznaju. Sjajan momak, čovek, igrački sjajan napad, veliki potencijal u ofanzivi. Može da reši meč. Ima iskustvo. Igrao je na najvišem nivou, bio u NBA, po sjajnim klubovima. Donosi ozbiljan talenat i potencijal u napadu, jedan od boljih polivalentnih igrača. Pokazao je to do sada."

"Hasan je igrao za Budućnost, igrao je fajnal-for sa Olimpijakosom. Čvrst momak, voli da igra čvrsto na obe strane terena. Nama će da donese nešto što nam treba u reketu. Pravi momak, kod nas pored igračkih kvaliteta gledamo i da su dobri ljudi, a on to svakako jeste."

Izvor: Twitter/mbakgun

Džon Holand je izazvao posebnu pažnju navijača, pre svega zbog čuvene izjave o "pitbulovima".

"Videli ste i po toj izjavi da je sjajan momak. Željan je uspeha celog tima, da ekipa pravi rezultate i to je nešto na čemu se bazira filozofija kluba godinama unazad. Takav igrač uvek je dobrodošao. Ima puno kvaliteta, promenio je mnogo klubova, prošle sezone je bio odličan u Bursi, protiv Partizana je dao odlučujuću trojku u Evrokupu. Ima dosta potencijala."

Dalibora Ilića poznaje i iz reprezentacije.

"Znam ga iz FIBA 'prozora' kod prethodnog selektora Igora Kokoškova. Mlad igrač, ima veliki ptencijal. Biće sve bolji i bolji i uradićemo sve da mu pomognemo da dostigne maksimum."

Za kraj smo ostavili pitanje o novim pojačanjima, ima dosta spekulacija...

"Polako, videćemo", zaključio je Simonović intervju za MONDO onako kako ga je i počeo, sa osmehom.