Drama!

ŠOK - ŠPANCI STOPIRAJU ZVEZDINU TRANSFER BOMBU? Crveno-beli ga predstavili, pa stiglo OŠTRO saopštenje!

Autor Dušan Ninković

Argentinski košarkaš Luka Vildoza mogao bi da bude centralna tema evropske košarke narednih dana.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda saopštila je nekoliko sati pre meča sa Panatinikosom u Evroligi da je argnetinski plejmejker Luka Vildoza potpisao dvogodišnji ugovor, ali... Pre nego što su navijači Zvezde stigli da na delu vide košarkaša koji je uskoro trebalo da se stavi na raspolaganje Vladimiru Jovanoviću, stiglo je saopštenje iz Španije! Baskonija tvrdi da ovaj transfer nije moguć bez njih!

Španski tim sa kojim je Vildoza 2020. godine bio šampion Španije tvrdi da oni imaju prava na košarkaša koji je prethodnu sezonu proveo u NBA ligi. Tamo je bio član Njujork Niksa i Milvoki Baksa, ali je odigrao samo sedam mečeva zbog povrede koja ga je mesecima mučila. Odlučio je da se vrati u Evropu, ali nije razmišljao o Baskoniji koja se sada poziva na njihov dogovor kada je odlazio.

Ostaje da se vidi kako će Crvena zvezda i Baskonija rešiti problem koji je nastao, a mi vam saopštenje španskog tima prenosimo u celosti. 

"S obzirom na objavu Crvene zvezde Beograd na zvaničnim klupskim kanalima komunikacije o angažmanu igrača Luke Vildoze i s obzirom na ozbiljnost situacije, Upravni dodbor Baskonije želi da saopšti:

1. Baskonija poseduje prava na igrača van NBA lige kao što je dogovoreno kada je igrač odlazio u Njujork Nikse, meseca maja 2021. godine. To znači da u slučaju potpisa za klub van NBA lige ili igrač ili klub moraju da finansijski obeštete Baskoniju.

2. U slučaju angažmana Luke Vildoze u Crvenoj zvezdi, on je obavljen bez učešća ili saglasnosti Baskonije. Čak i bez bilo kakve komunikacije u vezi sa tim. I bez plaćanja ugovorene novčane naknade. To predstavlja veoma ozbiljno krešenje dogovora postignutog prilikom njegovog odlaska u NBA ligu i pripisuje se igraču i klubu njegove destinacije.

3. Suočena sa takvom situacijom, Baskonija čim je saznala za njegov ugovor sa Crvenom zvezdom, izričito je i nepobitno zahtevala od kluba i od samog igrača poštovanje prava koja uživa. Takođe, slučaj je prijavljen Evroligi od koje se traži primena odgovarajućih zakonskih mera, posebno suspenziju registracije igrača od strane Crvne zvezde kako bi se zadržao integritet takmičenja koji bi u protivnom mogao da bude na udaru.

4. Konačno, ukoliko prethodni dogovori ne budu ispunjeni u propisanim rokovima, Baskonija će nastaviti da preduzima odgovarajuće zakonske radnje kako bi do tančina zaštitila svoja prava, kako od igrača, tako i od Crvene zvezde kao odgovornih za navedeno kršenje regulatornih propisa Evrolige”.

Prema nezvaničnim inforamcijama, Luka Vildoza bio je u Španiji prethodnih dana i tamo je komunicirao sa Baskonije. Navodno, argentinski plejmejker saopštio je svom bivšem klubu da će u narednim danima potpisati ugovor sa Crvenom zvezdom.