REKAO SVE

BIVŠI PLEJ ZVEZDE OTVORIO DUŠU - EVO ZAŠTO NIJE IGRAO ZA SRBIJU! Aleksej priznao: "Slušao sam nekog goluba, vrapca..."

Autor Nemanja Stanojčić

Aleksej Nešović otkrio je i zašto je odabrao selekciju BiH, a ne Srbiju...

Izvor: MN Press

Aleksej Nešović (37) imao je dugu i uspešnu karijeru, ali nije igrao za reprezentaciju Srbije, već za selekciju Bosne i Hercegovine. Šta se tačno dogodilo, kako je došlo do ovakve odluke i šta je sve presudilo? O tome je pričao u podkastu "Jao Mile" kod bivšeg košarkaša Mileta Ilića. Bila je to jedna od mnogobrojnih tema o kojoj je nekadašnji plejmejker Crvene zvezde govorio. Zbog toga se i dan danas kaje, svestan je da je doneo pogrešnu odluku u tom momentu, zato što je slušao savete drugih ljudi.

Zoran Moka Slavnić imao je drugačije planove sa njim, zvao ga je da bude deo "orlova", ali je na kraju sve otišlo u drugačijem smeru. "Došlo je to te neke ideje, još jednog koraka stranputicom, da igram za Bosnu i Hercegovinu pošto sam rođen u Sarajevu. Jesam rođen tamo, ali sam otišao 1988. godine, nemam nikoga, ni sa kim nisam ostao u kontaktu, verovatno imam neku rodbinu. Strateški gledano, bilo je bolje da igram za seniorsku reprezentaciju Bosne nego za univerzitetsku selekciju Srbije za koju sam hteo da igram. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani, što je bila totalna nebuloza. Moka Slavnić mi je poručio da igram za univerzitetski tim Srbije, ali ne. Ja slušam neku drugu stranu, goluba, vrapca. Lakše će mi biti da nađem ekipu, biću 30 odsto skuplji igrač i tako donesem odluku", priča Nešović.

Prisetio se kako je sa nacionalnim timom izborio plasma na Evropsko prvenstvo. "Bilo je to fantastično iskustvo, jeste da su nas tamo 'počistili', ali eto. Pobedili smo Crnu Goru sa Pekovićem i slavili kao Indijanci celu noć. Ništa mi nije bilo jasno, dobiješ jednu utakmicu i ono, soba i roka muzika. Bože, strašno. Na ovom Eurobasketu su Bosanci slavili i pevali posle pobede protiv Slovenije. Rekao sam sebi 'ovo me podseća na nešto'. Istu grešku smo i mi tada napravili", prepričava Nešović.

Nešović je u karijeri igrao za čak 21 klub, menjao je države, upoznavao razne kulture. Počeo je u Crvenoj zvezdi, proveo je tri godine u klubu, uz pozajmicu Ergonomu, nosio je dresove Ludvigsburga, Hemofarma, Fuenlabrade, Olimpije, Borca, Budućnosti, OKK Beograda, Mladost Zemun i mnoge druge, karijeru je završio u Novom Pazaru.

Aleksej Nešović
Izvor: Youtube/Jao Mile podcast