INOVACIJA

VAR STIGAO I U SRPSKU KOŠARKU! Velika promena u domaćoj ligi - naša zemlja je ovo PRVA uvela u celom regionu!

Autor Nemanja Stanojčić

Aleksandar Grujin i Ilija Belošević pričali su o novoj pomeni u KLS.

Izvor: MN Press

Košarkaška liga Srbije napravila je značajan napredak kada je domaće takmičenje u pitanju. Dolaskom generalnog sponzora smanjene su članarine klubova za 30 odsto, prihodima od TV prava obezbeđeno je i povećanje iznosa za takse zsvih službenih lica - sudija, delegata, pomoćnih sudija, statističara. Uz to sve više šansi za dokazivanje dobijaju mladi igrači.

Jedna od stvari koja će biti uvedena u novoj sezoni je "Instant replay system". To će pomoći prvenstveno sudijama, a direktor KLS Aleksandar Grujin je na to ponosan. "Država je napravila ambiciozan projekat koji je potom u delo sprovelo Ministartsvo sporta, da se u svim halama u Srbiji postave kamere, kako bi takmičenja u svim sportovima mogla uživo da se prate putem onlajn platforme. Mi smo iskoristili te resurse, nabavili smo dodatnu neophodnu opremu, izvršili edukaciju i sada je Srbija prva zemlja u čitavom regionu koja u svom nacionalnom košarkaškom šampionatu ima taj sistem", rekao je Grujin i dodao da su "benefiti višestruki i da će dobiti poverenje klubova i svih aktera u sudijske odluke i tako smanjiti tenzije."

Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih arbitara Ilija Belošević takođe je o tome pričao. "Sve to nam u velikoj meri olakšava posao. Ponekad je teško doneti odluku i pored pregledanja usporenog snimka, a kamoli u deliću sekunde. Zato 'Instant Riplej Sistem' nam daje sigurnost i određenu dozu mirnoće, ali ne samo kod nas sudija, već i kod igrača i trenera. Kao i VAR u fudbalu ovo je značajno unapređenje i veoma mi je drago da je Košarkaška liga Srbije lider u tom tehnološkom smislu među nacionalnim šampionatima u čitavom regionu", kaže Belošević.

Izvor: MN Press

Pohavale je izneo i trener Vršca Vladimir Đokić koji je ovog leta sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu. "Moram da naglasim da imamo veoma dobre košarkaške sudije i da nemam sumnje u njihove odluke, ali postoje situacije koje iz različitih uglova drugačije izgledaju. Zato je izvanredna stvar što postoji mogućnost video kontrole. U dosadašnjih sedam kola jednom sam zatražio proveru sudijske odluke i promašio sam. Uvođenjem ovog sistema neko nepoverenje koje je možda postajalo sada nestaje. Sve to u značajnoj meri olakšava i posao sudijama i značajno doprinosi regularnosti. Veoma mi je drago da KLS značajno napreduje u organizacionom smislu", zaključio je Đokić.