Košarka

NEKI IGRAČI NISU VEROVALI, NAŠAO SAM ONE KOJI JESU! Duško Ivanović o drami Zvezde: Čvrsti su momci, ali ima i mekanih!

Autor Mladen Šolak

Prvi komentar trenera Crvene zvezde posle dramatične pobede na svom debiu

Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

Trener Crvene zvezde Duško Ivanović ostvario je sa svojim timom pobedu protiv Asvela na debiju. Dočekan je i ispraćen ovacijama, a u više od dva sata košarke između ta dva momenta "Pionir" je video žestoku borbu, dramatični trijumf i koševe odluke Nemanje Nedovića. Posle meča, crnogorski stručnjak govorio je otvoreno na konferenciji za novinare, ukazujući na veliki pad u trećoj četvrtini, u kojem je njegov tim izgubio veliko vođstvo, stečeno u odlično odigranom prvog delu meča.

"Bila je ovo veoma teška utakmica, ali pred ovom pubilkom je lakše igrati. Posle prvog izvrsnog poluvremena izgubili smo koncentraciju, intenzitet u odbrani i strpljenje u napadu. Rekao sam da je ovom timu veoma važno strpljenje i vera. Verovali smo do poslednjeg sekunda. Ovo su čvrsti momci, mentalno i fizički su čvrsti, ali ima igrača koji su meki. Videlo se danas da nema puno razlike između timova, igrača, nivo kvaliteta je manje-više približan, mislim da sve ekipe mogu da dobiju svakoga, ali mislim da sve pre svega zavise od mentalnog spoja, a posle toga od mnogo rada. Uvek verujem u svoj rad i u igrače sa kojima radim, jer će morati dosta da rade i zato ću da verujem u njih", rekao je Ivanović.

"Imali smo taj pad u drugom poluvremenu, pogledao sam igrače i kada su oni pogodili dve trojke sa osam metara u zadnjoj sekundi, igrači su pali. To je momenat koji ne može da se desi jednom timu i igraču. Kad primiš koš, pa da padneš. Ne, svi znaju da igraju, možeš da napraviš grešku, ali uvek moraš da veruješ da ćeš da pobediš. U jednom momentu drugog poluvremena video sam igrače koji nisu verovali, ali sam našao petorku od pet-šest igrača koji su verovali. Igrači koji su igrali igrali su dobro, zato sam ih i ostavio. Kad sam Vildozu izveo, rekao sam mu 'vratićeš se brzo', ali video sam da su ovi što bili na terenu spremni da pobede. Zato nisam menjao. A njemu sam rekao 'Vratićeš se sad'.

Da li je moguće trenirati samopouzdanje? "Teško je menjati to i karakter, ali samopouzdanje je nešto što svaki čovek ima, ali možda će još lakše da ima ako sa strane dobije poverenje- Naročito kad uradi nešto loše, a ne nešto dobro. To je jedan od načina", rekao je Ivanović posle meča.

Da li ovaj stručni štab ostaje na okupu? "Mislim da ova pobeda ima zasluge stručlni štab koji je spremao i radio, ostavimo to. sad je vreme da malo proslavimopobeud, pa ćemo da vidimo".

U čemu Zvezda mora da napreduje? "Moramo da napredujemo u mnogo segmenata, ovaj tim ima visoke ciljeve i čeka nas rad u mnogo segmenata - unutrašnja, spoljašnja igra, strpljenje u napadu, pojedini igrači moraju da imaju samopouzdanje, da daju puno više nego što daju".

Da li igrače opet čeka trening od pet sati? "Nije bilo od 17 do 22, već od 17 do 23.30", nasmejao se Ivanović, pa je odgovorio i na pitanje o pojačanjima. "Uvek kad imam ekipu mislim da može da se poboljša na dva načina - ili radom, da igrači budu bolji ili promenama. ali da bismo nešto osvojili, ekipa mora da bude bolja".

Za kraj, komentarisao je i dobar nastup Nikole Ivanovića. "Nije bio problem što je bio najefikasniji, već naš najbolji igrač i u odbrani i u napadu. nismo rođaci, ali mogli bismo da budemo", nasmejao se još jednom Ivanović.

Zvezda će naredni meč u Evroligi igrati narednog utorka protiv Albe u gostima.