PODRŽAO

PARTIZANE, MORAŠ DA SE PRILAGODIŠ ŽELJKU! Rebrača objasnio Grobarima: "Ne može sve preko noći... Strpljenje!"

Autor Milutin Vujičić

Željko Rebrača uveren je da su pred Partizanom, kojim komanduje njegov bivši trener Željko Obradović, izuzetno uspešni dani - ali da rezultat ne može da dođe preko noći.

Izvor: MN Press

Proslavljeni srpski košarkaš Željko Rebrača bio je u ponedeljak gost u Republici Srpskoj i bio je izuzetno raspoložen za razgovor sa novinarima, a neizostavna tema bila je naravno i aktuelna situacija u Partizanu, čiji je Rebrača bio istaknuti član od 1989. do 1995. godine.

Za to vreme, imao je priliku da sarađuje sa legendarnim Željkom Obradovićem, koji je sa crno-belima pre tačno tri decenije postao prvak Evrope. Deo te ekipe bio je i sam Rebrača, koji je istakao da je velika stvar što se "Žoc" vratio.

"Prodat je veliki broj sezonskih karata, na utakmicama je 20.000 ljudi. Međutim, drugi moraju da imaju više strpljenja jer proces u sportu ne traje nekoliko meseci. Moraju oni da se prilagode Željku Obradoviću. Ima košarku u malom prstu, živi 24 sata košarku. Mora da prođu godina-dve dok se ne prilagode njemu i njegovom radu. Rezultat ne nastaje preko noći, a mi imamo velika očekivanja, hoćemo odmah da osvojimo. Treba da imamo strpljenja i u ovom momentu treba da podržimo Partizan, a mislim da klub ima veliki potencijal. Pre svega, zato jer je Željko tu, ali i cela uprava i svi koji su sada uključeni u taj sistem", rekao je legendarni reprezentativac Savezne Republike Jugoslavije.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Rebrača nije htio da se bavi projekcijama o plasmanu Partizana na kraju tekuće sezone.

"Mislim da Željko ima neki projekat u narednih par godina, gde on želi da stigne. Ja sam radio dugi niz godina sa njim, što kroz reprezentaciju, što kroz klubove. Nije lako igračima da se adaptiraju i da razmišljaju na njegovom nivou košarkaškog znanja, i oni treba da nauče mnogo. Gde će da budu u ovom delu, ne bih da se bavim time, neću da ulazim u to", zaključio je Rebrača, koji je po odlasku iz Partizana još branio boje Benetona, Panatinaikosa, Detroita, Atlante, Los Anđeles Klipersa i Pamese, u kojoj je 2007. godine završio bogatu karijeru.

Osim u Partizanu, Rebrača je tokom klupske karijere sa Željkom Obradovićem sarađivao i u Benetonu i Panatinaikosu. Zajedno sa Obradovićem, kao član italijanskog kluba je 1999. godine osvojio Saporta kup, a još više uspeha imao je kao član "zelenih" iz Atine. Osvojio je, u saradnji sa aktuelnim strategom Partizana, dva prvenstva Grčke (2000. i 2001. godine) i Evroligu (2000. godine), kada je proglašen za najkorisnijeg igrača F4 u Solunu.

Radeći sa Obradovićem, Rebrača je imao dosta uspeha i u reprezentaciji, osvojivši četiri medalje na velikim takmičenjima. Prva je stigla 1995. godine na prvenstvu Evrope u Grčkoj, kada je popularni "Žoc" bio pomoćni trener Dušanu Ivkoviću. Preostale tri osvojene su kada je Obradović bio selektor. Prvo je osvojeno zlato na kontinentalnoj smotri u Španiji 1997. godine, kao i na prvenstvu svijeta 1998. godine u Grčkoj, dok su zajedno stigli do srebra na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti.