Kakav je ovo tim?

ZVEZDIN ALARM SE OGLASIO PRE 3 MESECA - UPALIO JE U PIREJU: Srpski "X faktor", Duškov šah-mat i čovek za velika dela!

Autor Nikola Lalović

Pre samo tri meseca Crvena zvezda je protiv Olimpijakosa doživela brodolom. Sada je pobedila i to u gostima. Kako? Tako što ovo nije ni izbliza isti tim!

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je u Top 8! Uspeo je tim Duška Ivanovića ponovo da skoči "iznad crte" posle sjajne pobede nad Olimpijakosom u Pireju, na jednom od najtežih gostovanja u Evroligi. Kroz istoriju nije dobro Zvezda prolazila u "Dvorani mira i prijateljstva", a koliko je odatle teško odneti pobedu govori i ovosezonski bilans.

Zvezda je tek treći tim koji je pobedio u Pireju, a u poslednjih nekoliko kola Jorgos Barcokas i njegova ekipa su mleli svoje rivale u ovoj hali. Pobedii su Fenerbahče 27 razlike, ASVEL 46 razlike, Albu 10 razlike i Partizan sa 29 poena viška!

Sada su crveno-beli iz Beograda posle fantastičnog drugog poluvremena u kome su dobili obe četvrtine uspeli da dođu do bitnog "skalpa", ali šta smo tačno videli na parketu Pireja?

CRVENI ALARM KOJI JE UPALIO!

"Imali smo utakmicu sa Olimpijakosom na pripremama kao crveni signal, a to vam pričam da vidite da nismo amateri u ovom poslu", rekao je Nebojša Čović na predstavljanju Duška Ivanovića kao novog trenera Crvene zvezde 14. novembra.

Ta utakmica jeste bila neprijatan šamar za tim, pošto su na turniru na Kipru crveno-beli iz Beograda izgubili od crveno-belih iz Pireja 94:55! U poslednjoj četvrtini su dali tek 6 poena, samo je Luka Mitrović ubacio dvocifren broj poena, a redom su Papanikolau, Bolomboj, Peters, Larencakis i Vezenkov imali sjajan meč za protivnika.

Tačno tri meseca nakon tog meča Crvena zvezda je uspela da pobedi u "Dvorani mira i prijateljstva" u meču u kome je celo prvo poluvreme bila u zaostatku i u meču u kome se njeni lideri Nemanja Nedović i Luka Vildoza nisu proslavili u prvih 20 minuta.

To je samo još jedan dokaz da je ovo potpuno novi tim! Došla su neka pojačanja, došao je novi trener, ali i oni igrači koji su bili tu izgledaju drugačije! Pre svega...

FILIP PETRUŠEV!

Izvor: MN Press

Ben Bentil je počeo sezonu kao najkonstatniji igrač Crvene zvezde, a kada je malo pao posle ogromne potrošnje i možda najboljih mesec dana u evroligaškoj karijeri tu "rupu" iskoristio je Filip Petrušev! Mladi srpski košarkaš je kada je stigao Duško Ivanović rekao da će igrati šta god da je potrebno timu i to je uradio u Pireju. 

Bio je četvorka, usled povreda Martina i Kuzmića bio je i petica, a na kraju je za 21 minut na terenu imao 14 poena, 3 skoka, ali što je najbitnije 4 blokade! Odigrao je fantastičan defanzivni meč, sjajno iskoristio svoju visinu i ogroman raspon ruku i deluje da je upravo on bio "X faktor".

U nedostatku dvojice najboljih skakača i najsnažnijih centara Kuzmića i Martina videlo se da u prvom poluvremenu Tarik Blek i Džoel Bolomboj dominiraju pod reketom Zvezde. Upravo je Petrušev bio neko ko je svojim blokadama sprečio poene iz druge šanse, a uz to je uspeo da sa svojih 211 zagrađuje rivale i od ovih 14 poena mnogo više vredi ono što se ne vidi u statistici, a to je da je svojim pozicioniranjem i borbom ispod koša uspeo da omogući saigračima da pokupe loptu u sopstvenom reketu.

ŠAH-MAT DUŠKA IVANOVIĆA!

Izvor: MN Press, Yorgos Matthaios/Eurokinissi

Bio je ozbiljno oslabljen tim Duška Ivanovića u Grčkoj. Ne samo da Fakundo Kampaco nije mogao da zaigra, već su van stroja zbog povrede bili Nikola Ivanović, Hasan Martin i Ognjen Kuzmić. Ako vidimo da Dalibor Ilić, Džon Holand i Miroslav Raduljica nisu ulazili na teren, a da je Ben Bentil na terenu bio šest minuta jasno je da je praktično sa osam igrača Ivanović dobio ovaj meč.

Ono što ga je najviše mučilo je skok protiv ekipe koja redom ima snažne centre, visoke četvorke i trojke poput Papanikolaua koje uvek idu da uhvate loptu, ali to je rešio – Stefanom Lazarevićem!

Priličan je šok bio za sve petorka u kojoj smo u jednom trenutku Lazarevića videli na "četvorci", a Bentila na centru, a sjajni defanzivac crveno-belih je veliki deo vremena proveo igrajući odbranu na Saši Vezenkovu. Na kraju je Zvezda uspela da ga spusti na 13 poena, a koliko ga je Lazarević dobro pratio pokazuje i to što je na celom meču pogodio samo jednu trojku, a šutnuo samo četiri.

Zapravo protiv uglavnom "niskih" petorki Zvezde samo je Tarik Blek od centara Olimpijakosa imao zapaženiji učinak, a i on je morao da ga zaradi sa penala pošto je od svojih 14 poena čak 8 dao sa linije slobodnih bacanja.

OPET ISTA PRIČA – POBEDNIČKA!

Izvor: MN Press

Možda i najbitniji detalj sa ove utakmice je što je Crvena zvezda ponovo igrala neizvesnu završnicu i ponovo je dobila! Navikli smo se prethodnih sezona da gledamo nešto potpuno drugačije, da gledamo Zvezdu koja vodi ili igra egal i na kraju potpuno napadački stane. 

Razlog za to ima ime i prezime – Luka Vildoza. Na meču sa Žalgirisom u "Pioniru" koji je Zvezda dobila 77:73 Vildoza je ubacio 9 od poslednjih 10 poena svog tima, sada je ubacio 9 od poslednjih 11, u "termin" u se "ubacio" samo Ognjen Dobrić sa jednom pogođenom dvojkom!

Čeka se sada i Fakundo Kampaco, videli smo u mečevima sa Asvelom i Partizanom kako utakmice rešava Nemanja Nedović, a sa toliko igrača sposobnih da pogode kada se lomi ovaj tim zaista može da se nada velikim stvarima. Kako je sam Vildoza posle meča rekao: "Sada sa Fakundom možemo do plejofa!"

Mogu li? Videćemo, jer ipak, treba se podsetiti i reči Duška Ivanovića posle pobede nad Partizanom u Evroligi: "Ja ću vam reći, nemojte misliti da smo mi nešto najbolji. Duga je liga, polako, ali naš mentalitet je sada da idemo na svaku utakmicu da pobedimo. Mi ćemo se boriti za Top 8, a da li je realno ili nije, videćemo."