SVE KAZNE

ZVEZDA NIJE JEDINA - EVO KOGA JE SVE EVROLIGA KAŽNJAVALA! Na spisku 6 klubova iz 4 države, samo oni su PLAĆALI ceh!

Autor Petar Đukanović

Ovo je istorija svih sankcija Evrolige...

Izvor: MN Press

Crvenoj zvezdi je izdato konačno rešenje o zabrani registrovanja novih igra i ono će trajati čak do 28. februara, ali ti nije kraj crveno-beli će morati na račun Evrolige da uplate i sumu od 25.000 evra. Sve to zbog kršenja Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju elitnog takmičenja. Tako klub sa Malog Kalemegdana neće moći da računa na najveće pojačanje argentinskog plejmejkera Fakunda Kampaca, koji će propustiti devet utakmica u Evroligi uključujući i derbi sa Partizanom 27.1.

Zvezda je dugovanja izmirila, ali zbog težine prekršaja i ranijih sankcija odlučeno je da se kazna ipak izrekne. Nije Zvezda prva ekipa koja je ozbiljno kažnjena od strane Finansijskog panela ovog takmičenja, a nije ni prvi put da je beogradski tim kažnjen. Takođe zbog istog prekršaja kao i u ovom slučaju crveno-belima je izrečena kazne zabrane registrovanja igrača ali na četiri sedmice i 15.000, ovog puta kazna je drakonska pa Zvezda računajući period od 1.12.2022. neće moći gotovo 13 sedmica da upiše nove igrače u Evroligine knjige.

Gledajući prošlost, pored Zvezde kažnjeno je samo još pet timova, a mnoga poznata imena za koje se sumnja da ih Evroliga "štedi" su izostala sa ovog spiska. Pa je tako 2016. prvi put u istoriji kažnjena neka ekipa, bio je to turski Galatasaraj zbog prekršaja identičnog kao Zvezda, ali je kažnjen dve nedelje.

Pored Istanbulskog velikana kažnjen je i tim iz Kazanja Uniks koji je sankcionisan 2018. zbog pomeranja u budužetu za plate igrača koji je premašio 65 odsto od ukupnih troškova. Uniks je morao da plati Evroligi 45.000 evra. Nakon ruskog predstavnika 2019. kažnjen je Olimpijakos koji je imao oba problema kao Uniks i Zvezda, a crveno-beli iz PIreja su platili iznos od 84.000 evra. Iste godine zbog kršenja finansijskog fer-pleja CSKA plaća 42.000 evra.

Najveću finansijsku krizu pretrpeo je ruski Himki koji se još nije ni izvukao iz nje, a Evroliga ih je kaznila u martu 2021. u jeku krize i raspadanja kluba zbog problema sa dugovanjima, izdata je zabrana registrovanja igrača do daljnjeg. Tim iz Podmoskovlja trenutno nastupa u Prvoj ruskoj ligi, koja je liga ispod VTBa.

Na ovom spisku samo su ekipe iz četiri države: Srbije, Rusije, Turske i Grčke. Zbog toga su se oglasili i navijači na društvenim mrežama i mnogi se pitaju kako na tom spisku nema nikoga iz Španije, prvenstveno Barselone, mesta u kom je i sedište Evrolige... Podsetimo košarkaški tim Barselone nije uspeo da prilagodi plate u klubu za sezonu 2021/22 i na taj način su potrošili 2 miliona evra više od očekivanog, ali kazna je izostala. Prema informacijama "2PlayBooka", Barsa je zabeležila ukupni gubitak od 30 miliona evra u prošloj sezoni. Katalonci su imali ukupan gubitak od 115,2 miliona evra u poslednje četiri sezone, što je katastrofalan podatak za košarkaške uslove u Evropi. Međutim Barselona je jedan od klubova sa najvećim budžetom u Evroligi, a ovog leta je trener Šarunas Jasikevičijus dobio brojna skupa pojačanja. Između ostalog i reprezentativca Srbije Nikolu Kalinića.  Još jedan primer je i madridski Real koji je prošle sezone imao minus od 31.100.000 evra.