Košarka

KAD NEDOVIĆ STIGNE U TEL AVIV, DOGAĐAJU SE ČUDA: Uveo Zvezdu u poslednji voz za Top 8 - mrak im padne kad ga ugledaju!

Autor Mladen Šolak

Nemanja Nedović je maestralnom igrom doneo Zvezdi pobedu i ponovo napravio šou u svojoj verovatno omiljenoj dvorani izuzev "Pionira".

Izvor: MN Press

"23 odsto za tri poena? Mnogo sam bolji šuter od tih procenata, sigurno", rekao je Nemanja Nedović posle maestralne partije protiv Makabija, kojom je vodio ekipu Crvene zvezde ka trijumfu i sačuvao je u trci za plasman u Top 8.

Kako je Nemanja odigrao u Tel Avivu govori i to da je ubacio 28 poena bez ijednog izvedenog slobodnog bacanja. Pogodio je šest trojki i za dva šutirao sjajnih 5/7. Kuriozitet je to da je za sada obeležio Zvezdinu sezonu i trojkom protiv Partizana za pobedu u Štark areni, potom je dao potencijalno veoma važnu i u porazu u evroligaškom derbiju uz zvuk sirene, ali sve to vreme uglavnom se mučio da u kontinuitetu pogađa sa distance, što govore i njegovi procenti sa početka teksta.

Ipak, u dvorani Makabija Nedović očigledno oseća neku drugu energiju, što je pokazao kada je ubacio čak 18 poena do poluvremena, kada je pogađao trojke sa osam metara, kada je fintirao Daruna Hilijarda ukrštenim korakom u reketu... Mimo svojih koševa, znao je i da "oseti" asistenciju za Ognjena Dobrića u verovatno odlučujućem momentu završnice, u kojem je "Zvezdina kobra" osigurala vođstvo koje Beograđani nisu ispuštali.

Na parketu "Menora Mivtačim" arene za Nedovića i Zvezdu se već po običaju događaju lepe stvari i velike pobede. On ih je pravio i kada nije igrao za crveno-bele, jer je u domu "Ponosa Izraela" pretprošle sezone u dresu Panatinaikosa ubacio čak 39 poena. Bila je to njegova partija života, kojom je oborio rekord Miloša Vujanića. Dve godine kasnije uradio je sličnu stvar, noseći dres Zvezde, koji Makabiju poslednjih godina ne budi lepe uspomene kada ga ugleda na drugoj strani parketa. 

Nemanja Nedović
Izvor: YouTube/KK Crvena zvezda Meridianbet

Međusobni skor Zvezde i Makabija u 21. veku je 10-6 za crveno-bele, a zanimljivo je da je srpski tim pobedio u čak pet poslednjih duela protiv izraelskog giganta. Šestostruki šampion Evrope ove sezone doživeo je samo dva poraza na svom terenu - u mečevima protiv Barselone i protiv Zvezde, a ovaj "brejk" mogao bi crveno-belima da da vetar u leđa pred finiš trke za Top 8.

Sa Nedovićem na čelu, Zvezda je napravila sjajan uvod i u Kup Radivoja Koraća naredne nedelje, ali i u ono što je čeka posle - duel protiv Albe u Pioniru koji će biti i poslednji za crveno-bele bez Fakunda Kampaca. Posle te utakmice Zvezda ulazi u devet utakmica završnice ligaškog dela sa nadom da će u konačno punom sastavu uspeti da se domogne Top 8 faze. A sa Kampacom i Nedovićem u tandemu, uz pomoć Luke Vildoze, Zvezdina bekovska linija povešće tim Duška Ivanovića u ove utakmice:

  • Bajern - Zvezda 2. marta
  • Zvezda -Efes 8. marta
  • PAO - Zvezda 10. marta
  • Barselona - Zvezda 17. marta
  • Zvezda - Baskonija 23. marta
  • Zvezda - Valensija 29. marta
  • Asvel - Zveza 31. marta
  • Zvezda - Olimpijakos 6. april
  • Zvezda - Fenerbahče 13. april