Neverovatno!

LUDILO - AMERIKANAC ZABORAVIO PRAVILA, PA ZBUNJENO GLEDAO SUDIJU: Cele sezone igra Evroligu, a ne zna šta ne sme! VIDEO

Autor Dušan Ninković

Potpuno je zaboravio da ovo nije Amerika i da ovde važe drugačija pravila.

Izvor: Twitter/Euroleague/printscreen

Spektakularan meč u 24. kolu Evrolige u petak uveče odigrali su Žalgiris i Baskonija (79:75), a pored pobede litvanskog tima ovaj susret obeležio je i jedan neobičan potez američkog košarkaša Daltona Homsa (26). Nekadašnji član razvojnog tima san Antonio Sparsa i Nju Orleans Pelikansa očigledno nije uspeo na pravi način da se prilagodi evropskoj košarci, iako mu je ovo drugi mandat nakon što je već igrao u Italiji.

U jednom trenutku meča Homs, koji se najbolje snalazi na poziciji krilnog centra, pokušao je da zatraži tajm-aut svestan da se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Iskusni Akile Polonara napravio je pritisak na Amerikanca u pravom trenutku, a Homs nije uspeo da nađe spas kada je pogledao sudiju koji je bio udaljen samo nekoliko desetina centimetara. U Evropi tajm-aut ne može da se zatraži tako, pa je morao da izmisli novo rešenje. Pogledajte kako je to bilo:

Američki košarkaš je na kraju postao svestan situacije, pa kako bi izbegao da njegovom timu lopta bude oduzeta zbog ostanka na svojoj polovini terena duže od osam sekundi, rešio je da je baci bilo gde. To nije bila sjajna opcija, ali da je nekoliko sekundi ranije smislio plan poput tog, možda bi Baskonija uspela da organizuje dobar napad u ovom potezu.

Inače, Dalton je ovaj meč završio bez poena i sa samo dva uzeta šuta - oba puta je probao da pogodi za tri poena. Imao je jedan skok i jednu izgubljenu loptu za malo više od devet minuta u igri, pa ovo sigurno nije meč koji će dugo pamtiti. Doduše, Amerikanac u redovima Baskonije očigledno igra dobro samo protiv najboljih timova u Evropi pošto je ekipama Olimpijakosa, Reala i Barselone ubacivao svoj lični rekord - 12 poena! Daleko više od 5,8 koliko ima u proseku.