Neverovatno

ČUDO! ŠPANIJA OVO NIJE VIDELA OD TRIJUMFA DUŠKA IVANOVIĆA: Autsajder eliminisao i Real Madrid i Barselonu!

Autor Mladen Šolak

Unikaha izbacila i Real Madrid i Barselonu na putu ka finalu Kupa kralja!

Izvor: Profimedia

Unikaha je pobedila Real Madrid 93:82 u polufinalu Kupa kralja i napravila još jednu senzaciju, plasiravši se u meč za trofej protiv Tenerifa, koje je takođe stvorilo čudo. Tim sa španskog ostrva eliminisao je u polufinalu domaćina turnira, Huventud. Ko je mogao da očekuje da će za najprestižnije kup-takmičenje u Evropi igrati Unikaha i Tenerife - učesnici FIBA Lige šampiona, a ne evroligaši?

Unikaha je pre svih zaslužena za istorijska iznenađenja, jer je u četvrtfinalu eliminisala Barselonu, a u polufinalu Real. Nakon što je u prošloj rundi heroj bio reprezentativac Španije Dario Brizuela, sada su to bili centar Dejvid Kraviš sa 20 poena i šest skokova i krilni centar Dilan Osetkovski, koji je rušio "kraljevski klub" sa 14 poena. Pre svega zahvaljujući njima, tim trenera Ibon Navara priredio je kup kakav godinama nije viđen.

Drugo polufinale bilo je burnije, jer je Tenerife pobedio Huventud 73:72, a heroji su bili Eldžin Kuk, koji je postigao svoja jedina dva poena za konačnih poen razlike, a onda je Tim Abromaitis rešio sve blokadom za trijumf. Mladi krilni centar Huventuda Đoel Para (22) ubacio je rekord karijere za domaće, ali 24 poena nisu bila dovoljna za pobedu. Pogledajte rampu za pobedu i finale kupa Tenerifa:

Unikaha je jednom osvajala Kup kralja, 2005. kada je pobedila Real u Saragosi predvođena Horheom Garbahosom, a u finalu se potom pojavila samo još jednom - 2009. kada ju je pobedila Baskonija Duška Ivanovića na čelu sa Mirzom Teletovićem. Ujedno, bilo je to i poslednje finale Kupa kralja u kojem nisu igrali ni Real, ni Barselona, a osvajač trofeja bio je i srpski as Igor Rakočević, tada takođe zvezda šampionske Baskonije.

U večeri velike senzacije u Badaloni, Ivanović je na klupi Zvezde osvojio prvi trofej sa crveno-belima, jer je njegov tim u finalu Kupa Radivoja Koraća pobedio Megu i postao rekorder turnira koji se igra za "Žućkovu levicu". Finale Kupa kralja Tenerife - Unikaha biće odigrano u nedelju od 19 časova.

Izvor: MN Press

  • REAL: Vilijams-Gos 9, Kozer 8, Fernandez, Hanga 3, Hezonja 2 (0/5 za tri), Rodrigez 5, Dek 15, Poarje 5, Kornel, Tavares 19 (samo 2 skoka), Jabusele 6, Musa 10
  • UNIKAHA: Osetkovski 14, Edžam 7, Kalinovski 11, Bareiro 3, Brizuela 1, Dijaz 2, Karter 12, Đedović 5, Tomas 7, Kraviš 20, Peri 10