Partija karijere

KO JE ANONIMUS KOJI JE RAZBIO SRBIJU? Ne znate da izgovorite ime njegovog tima, ali je izbušio "orlove" trojkama!

Autor Nikola Lalović

Nikos Rogavopulos je igrač za koga teško da ste čuli pre meča Srbije i Grčke u kvalifikacijama za Mundobasket. Sada nam je, nažalost, vrlo dobro poznat.

Izvor: Youtube/ jimmy xalk/Screenshot

Srbija je od gotovog napravila veresiju, uspela je da izgubi meč od Grčke u kome je vodila tokom skoro celog toka utakmice, a prvo ime ovog meča bio je malo poznati 21-godišnji Grk Nikos Rokavopulos. Ovaj igrač koji se najbolje snalazi na pozicijama beka i krila nije uspeo da se nametne u Grčkoj ligi, a odlazak u inostranstvo se očigledno pokazao kao prava stvar. 

U meču u kome je Srbija vodila 35 minuta, on je sve vreme svojim poenima uspevao da drži Grčku u kakvom-takvom priključku, a onda je u produžetku eksplodirao. Povela je Srbija sa 81:80, a onda je sa tri vezane trojke mladi krilni košarkaš rešio ovaj meč. Doneo je prednost od 89:85 svom timu i to je prelomilo utakmicu. Kao nagrada za sjajnu partiju na kraju su došla dva slobodna bacanja za konačnih 97:92.

Rokavopulos je na kraju za 29 minuta na terenu upisao 28 poena, uz 8/12 šut iz igre, 5/7 za tri i 7/8 sa linije slobodnih bacanja. Svemu tome je dodao i četiri skoka, tri ukradene lopte i jednu asistenciju. 

Ovaj malo poznati košarkaš rođen je 2001. godine u Marusiju, poznatom predgrađu Atine koje inače gaji bratske odnose sa Nišom. Počeo je da igra košarku u lokalnom klubu Dukas i tu je sa 15 godina debitovao 2016. u drugoj ligi. 

Vrlo brzo je primećen njegov talenat, pa je prešao u AEK gde je čekao priliku četiri godine, ali je nije dočekao. Osvojio je sa AEK-om FIBA Interkontinentalni kup 2019. godine, pa 2020. Kup Grčke, ali mu je minutaža bila simbolična i zbog toga je prešao u Promiteas iz Patre. Ni tu se nije naigrao, pa je pravu šansu dobio tek ove sezone u Turskoj. 

Tamo igra za, dobro se skoncentrišite - Merkezefendi Beledijesi Denizli Basket, ali da bi svima bilo lakše preskočićemo sponzore i reći da se tim zove kao i grad, znači Denizli. Ova ekipa koja je nedavno ušla u prvi rang takmičenja iz druge lige trenutno je sedma na tabeli, a Rokavopulos je jedan od četiri stranca i prvi izbor na poziciji "trojke".

Pre meča sa Srbijom, u kome je zablistao, sa reprezentacijom je osvojio zlato, ali u nižem rangu takmićenja. Sa U16 reprezentacijom Grčke je 2017. godine u Bugarskoj osvojio zlato na Eurobasketu B divizije za tu starosnu kategoriju, a pritom je bio i MVP tog turnira. Sada igra sezonu karijere i spreman je da napravi veliki iskorak, pošto u Denizliju prosečno beleži 15,4 poena uz 6,7 skokova i 1,9 asistencija po meču, a posle ovakve partije zapamtiće ga osim Turske sigurno i u Grčkoj, ali nažalost i u Srbiji.