SLAŽETE SE?

POČNITE DA ŠTEDITE NOVAC, ODMAH! Bivši igrač Crvene zvezde objavio 10 SAVETA za košarkaše: "To je biznis!"

Autor Milutin Vujičić

Poznati košarkaš Dilan Enis, koji je igrao i u Srbiji i ima srpski pasoš, objavio je deset saveta mladim košarkašima.

Izvor: MN Press

Kanadski košarkaš Dilan Enis (31), koji poseduje i srpski pasoš, igra u Evropi već šest godina i želeo je svoje iskustvo da podeli i sa drugim košarkašima. Enis je na Tviteru objavio niz u kome je istakao deset stvari koje je naučio igrajući košarku "preko bare", odnosno smatra da su svi saveti univerzalni i da mogu da se primene na bilo koji sport, ne samo onaj kojim se on bavi od tinejdžerskih dana.

Košarkaš koji je sam istakao da mu je najlepši deo karijere bio u Crvenoj zvezdi, za koju je igrao u sezoni 2017/18, poručio je mladim igračima da pokušaju da uživaju u gradu u kome igraju, da shvate da je košarka ipak biznis i da na vreme počnu da štede novac. Evo kako glasi njegovih deset saveta:

  • Idite tamo gde vas traže. Kada potpisujete ugovor, nemojte da idete negde samo jer je to poznato ime. Potpišite za tim koja vas hoće zbog vas. Takođe, kontaktirajte sadašnje i bivše igrače tog kluba. Postavljajte im pitanja, tako saznate najvažnije informacije.
  • Počnite da štedite novac, što pre. Bez obzira koliko zarađujete, imajte finansijski plan. Odvajajte svakog meseca novac sa strane, nebitno koliko. Neka vaša ušteđevina raste. I nikada nije kasno da počnete da štedite, nije savet samo za početnike.
  • Pronađite lepotu u trenutku. Svi se fokusiramo na budućnost, bilo da je to sledeća utakmica ili sledeći ugovor, ali promenite fokus na sadašnji trenutak. Ako radite prave stvari u datom momentu, onda će se budućnost pobrinuti sama za sebe.
  • Izađite iz vaših je**nih stanova. Neki sportisti napuštaju kuću samo za utakmice i treninge. Ne, idite i iskusite stvari. Upoznajte i pričajte sa ljudima van vašeg tima, to će vam pomoći da razumete kako drugi žive. Znam da to znači napuštanje zone komfora, ali je vredno toga.
  • Uvek se ponašajte profesionalno. Biće neslaganja sa ljudima sa kojima radite, ali koliko god situacija bila teška - nosite se profesionalno sa tim. Čak i kada to znači da se ugrizete za jezik. Sportske zajednice su male i loša reputacija će vas svuda progoniti.
  • Ohrabrite svoju porodicu i prijatelje da dođu da vas posete. Ako ti upoznaješ nove kulture, neka i oni to urade. Svi smo nostalgični, ali kada vidite nekoga koga znate, to će vam doneti novu energiju. Recite im da odu odmah na avion, znam da nedostajete jedni drugima.
  • Ovo je biznis. Svi smo ljudi, emotivna bića, tako da gledajte da vas vodi logika, a ne emocije. Emocije mogu da vas dovedu do toga da napravite pogrešne odluke. Neka odluke budu bazirane na razlozima, a ne raspoloženju.
  • Verujte svom agentu. Ako mu ne verujete, onda ne treba da vas zastupa. Vaš agent je tu da vas spoji sa novim prilikama i organizacijama. Treba da imate agenta koji sto odsto zastupa vas, a ne morate uvek ni da se slažete, samo da verujete.
  • U ovome ste zajedno. Ako je partner sa vama, zapamtite da se i oni žrtvuju koliko i vi. Živite daleko od porodice, prijatelja, proslava, doživljavaćete uspone i padove u stranoj državi. Nije lako i budite jedni uz druge!
  • Zapamtite zašto ovo radite. Vaš jedini posao je da igrate sport koji volite dok putujete. Ne kažem da je lako, ali kada razmislite - živite sam koji ste imali kao mali i treba da budete ponosni na sebe. Vaše karijere neće trajati zauvek, tako da iskoristite što više možete.

Podsetimo, Dilan Enis iga na poziciji plejmejkera, a evropsku karijeru je počeo 2017. godine u dresu Mege. Vrlo brzo je privukao pažnju Crvene zvezde i pojačao tim Dejana Radonjića, da bi potom igrao za Saragosu, Andoru, Monako, opet Saragosu, Gran Kanariju, pa Galatasaraj od prošlog leta.