Bravo majstore

NIKOLA JOKIĆ MVP, NESTVARNA DOMINACIJA SRBINA! Dok ga grozno napadaju, NBA liga se oglasila - evo ko je STVARNO najbolji

Autor Mladen Šolak

Nikola Jokić dobio priznanje za MVP-a Zapadne konferencije i za ovaj mesec.

Izvor: Profimedia

Nikola Jokić proglašen je za najboljeg igrača Zapadne NBA konferencije i za februar, čime je ispisao istoriju Denver Nagetsa. Neverovatni srpski as postao je prvi igrač svog tima koji je dva meseca zaredom proglašen za MVP-a konferencije, jer je isto priznanje zasluženo dobio i u januaru.

Iako je odavno navikao na nagrade i priznanja, dvostruki uzastopni MVP NBA lige šesti put u karijeri dobio je priznanje za najbojljeg igrača na Zapadu, koji godinama nije bio jači nego ove sezone - pogotovo posle dolaska Kajrija Irvinga u Dalas i Kevina Durenta u FIniks Sanse.

Jokić je u februaru prosečno postizao 22,6 poena, uz 14,2 skoka i 10,2 asistencije. I ovu nagradu ukrasio je 100. tripl-dablom u karijeri, a podjednako čudesno zvuči i to da se pridružio slavnom Viltu Čemberlejnu, kao jedini centar uz njega koji je imao osam ili više tripl-dabl nastupa u jednom mesecu. A kada ima tripl-dabl, Denver ne gubi i trenutno je na skoru 24-0 u tim mečevima ove sezone, a kada u tu računicu ubrojimo i prošlu, dođe se do skora 28-0. To je najduži niz u istoriji NBA lige!

Uz svec to, Jokić je postao tek treći igrač u NBA ligi uz Oskara Robertsona i Rasela Vestbruka koji je tri meseca u nizu imao tripl-dabl učinak. I kako da mu ne daju MVP nagradu i treću sezonu u nizu? To je poslednji uspeo Leri Bird tokom niza koji je trajao od 1983. do 1986. godine.

Čarobnjak iz Sombora ove sezone prosečno postiže po 24,6 poena uz 11,7 skokova i 10 asistencija po meču (najviše u karijeri) i ako tako izdrži do plej-ofa, biće tek treći igrač u NBA istoriji koji je imao tripl-dabl prosek tokom cele sezone. Takođe su to pre njega uspeli samo Oskar Robertson i Rasel Vestbruk.

Ovo priznanje došlo je u jeku teško razumljivih kritika na Nikolin račun. Bivša NBA zvezda i sadašnji TV analitičar Kendrik Perkins sugerisao je da Nikola dobija MVP priznanje samo zato što je belac i da zapravo nije najbolji.