HRVATSKI MEDIJI

EVO ZAŠTO SU HRVATSKI KLUBOVI POTREBNI ABA LIGI! "Zvezda i Partizan za sebe, a mi gde im odgovara - U FIOCI"

Autor Milutin Vujičić

Buran tekst "Jutarnjeg lista" nakon pobede Cibone nad Crvenom zvezdom o ABA ligi.

Izvor: MN Press

Prethodnih godina najglasniji u borbi protiv ABA lige bili su Hrvati, čak je Košarkaški savez Hrvatske nudio novac klubovima koji se povuku iz ovog takmičenja i igraju samo domaće prvenstvo, a narativ se ne menja ni posle velikih pobeda njihovih klubova. Tako je Crvena zvezda u novembru izgubila od Zadra, a sada i od Cibone u Zagrebu, što je automatski u Hrvatskoj podiglo broj interesenata za regionalnu košarku, međutim i dalje se potencira i priča o tome da jednostavno ne treba da igraju ovo takmičenje.

"Jutarnji list" je jutro posle velike pobede Cibone (85:81) objavio interesantan tekst pod naslovom "Hrvatski klubovi su taman na mestu gde odgovaraju ABA ligi. Dovoljno daleko i od vrha i od ispadanja", u kome se ocenjuje da je za bolje rezultate neophodan i bolji budžet.

"Otkako je Cedevita krenula put Ljubljane, hrvatski klubovi u ABA ligi predodređeni su na poslednja mesta, neretko su se spašavali kroz kvalifikacije, ali su nekako uvek ostajali. Jer su ABA ligi trebali hrvatski klubovi, a čak i kad je bilo vreme za ispadanje, nekako bi se pronašao način da ostanu. Što se tiče Zadra, Cibone ili Splita, bila je to sudbina od 2014. godine kad su Vukovi osvojili ABA ligu i onda odustali iz Evrolige. U koju su pustili Zvezdu, a sve je ostalo istorija. Bila je to prelomna tačka, kasnije podebljana odlaskom Cedevite u Ljubljanu, u kojoj su naši klubovi prestali biti važni. Sve siromašniji oni su i sve teže pratili ritam lige koja je, doduše, bivala kvalitetom sve tanja, ali je ostatak klubova i u takvoj nekvaliteti bio kud i kamo bogatiji od naših ligaša", navodi se u tekstu.

Navodi se da je prošle sezone Cibona sastavila mlad tim koji se "raspao kao balon od sapunice", a da je ostao na okupu danas bi se borio protiv Crvene zvezde i Partizana za sam vrh.

"Svaki od tri hrvatska kluba sklopio je budžet od 350.000 evra, a i to je upitno, i sve to u sezoni kad su Partizan i Zvezda složili najveće budžete u svojoj istoriji, kad zajedno vrede oko 25 milijuna eura. Kad su najbolji igrači jednih ili drugih, svaki ponaosob skuplji nego sva tri hrvatska kluba zajedno", poručuje novinar "Jutarnjeg" i dodaje da je zbog malih budžeta ostatka klubova u "jadu od neimaštine" u ABA ligi - Zadar sa Splitom obezbedio opstanak i mogao bi u plej-of, dok je blizu toga i Cibona.

Izvor: MN Press

"Počnimo od toga kako je ABA liga ludim budžetima evroligaša Zvezde i Partizana u odnosu ta dva kluba stvorlila ligu za sebe. Posledično, jer se to ne može pratiti, pali su budžeti Cedevite Olimpije i Budućnosti, prvih pratilaca beogradskih klubova, posledično tome i onih koji su bili odmah iza timova iz Ljubljane ili Podgorice. Košarka je ionako prestala biti sport u kojem neki igrači prave evidentnu razliku, pa ako je sistem u kojem neko igra i uživa dovoljno dobar, ako je uigran, u stanju je zamrsiiti račune nekome ko je skuplji", navodi se u opravdanju boljih rezultata hrvatskih klubova ove sezone.

Ipak, u tekstu "Jutarnjeg" se navodi da je za nešto više, od nekoliko pobeda nad jačim klubovima u ABA ligi, ipak potrebno više i novca. 

"Pune Gripe, solidno popunjeni Višnjik, pa je i podrška koju je Cibona imala u nekim utakmica, jasno svedoče da su navijači zadovoljni kako, u okvirima u kojima su u stanju, igraju njihovi ljubimci. Međutim, od toga ne ide više. Za tako što su potrebni veći budžeti, a oni više ne sme da zavise o voljama gradskih politika. Za nešto više trebaće i klubovi s većim entuzijazmom"; navodi se i zaključuje:

"Drugo je pitanje šta bi jači HR klubovi značili za ABA ligu. Jer oni su sada taman na mestu gde odgovaraju ABA ligi. U fioci. Dovoljno daleko od vrha i dovoljno daleko od ispadanja".