INTERVJU

KAD ONAKO IZGLEDAMO, PROTIVNIK NAS POJEDE - TAKO NE SME! Luka Vildoza za MONDO: Nije Kampaco spasilac Zvezde, nego...

Autor Nemanja Stanojčić

Luka Vildoza za MONDO je pričao o predstojećem derbiju sa Partizanom, stanju u Crvenoj zvezdi, Dušku Ivanoviću...

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je u padu forme, posle slabijih evroligaških rezultata stiže na najvažniju utakmicu u dosadašnjem delu sezone - derbi sa Partizanom u ABA ligi, za prvo mesto. Duel koji ima ogroman značaj za nastavak šampionata za MONDO je analizirao sjajni argentinski plejmejker Luka Vildoza koji dobro zna kako je moguće izaći iz krize.

"Moramo da se borimo do samog kraja, sve kreće od odbrane, tu treba da poštujemo svoje principe igre, da svako prati svoju ulogu i to je jedini put do pobede. Znam da u poslednje vreme možda i malo previše šutiramo za tri poena, to je ponekad proizvod loše odluke u dato momentu, a nekad je i to zbog načina igre rivala koji vam da previše prostora za šut. Ponavljam, ključ je u borbi", počeo je Vildoza razgovor za MONDO.

"PARTIZAN - SMAILAGIĆ, NANELI, LESOR..."

Ima Argentinac samo reči hvale na račun najvećeg rivala, svestan je da su crno-beli u boljoj formi pred derbi koji se igra u "Areni". "Osim poraza od Armanija stvarno igraju odlično u poslednje vreme. Imaju skup kvalitetnih igrača koji su dobri na obe strane terena. Lesor dominira u reketu, Egzum daje toliko toga, Panter je tu, Naneli, svi mogu da poentiraju. Znamo kako je igrati protiv njih u gostima, uspeli smo da ih pobedimo na njihovom terenu u prvom evroligaškom meču. Derbi je utakmica u kojoj moraš da daš nešto više za pobedu, to je potpuno drugačiji meč."

Analizirao je potom i pojedince u redovima protivnika i šta vidi kao njihove najveće prednosti. "Egzum je neuobičajen plejmejker, da se tako izrazim, nije 'čist' plej u smislu asistencija, ne odlikuje ga tako dobar šut, ali toliko drugih stvari radi odlično. Može da igra na niskom postu, da napada iz prodora, stvarno ga je teško čuvati. Ne znam hoću li to raditi ja ili neko od bekova. Lesor je sjajan u reketu, atletske sposobnosti su dobro poznate, odličan je u skoku, poentira na obruču. Meni lično se mnogo dopada Smailagić, sviđa mi se njegov način igre. Ledej je odlučio prošli evroligaški meč u Pioniru, Panter je standardno dobar. Naneli je pronašao šut, bilo je vreme da počne da pogađa, znamo svi kakav je šuter. Avramović donosi novu energiju sa klupe, stvarno imaju mnogo dobrih igrača."

PRVO MESTO, PREDNOSTI ZVEZDE I NAVIJAČI

Posle priče o protivniku, govorio je i o prednostima crveno-belih za predstojeći susret za koji se još ne zna hoće li igrati Nemanja Nedović zbog povrede koju je zadobio na meču sa Panatinaikosom. "Naravno da imamo i mi svoje prednosti koje moramo da iskoristimo. Meč koji smo odigrali na Kupu u Nišu rešio je Kampaco, Nedović je pogađao neke bitne šuteve, ja sam imao dobru rolu krajem treće i početkom treće četvrtine. Najbitnije za nas jeste da zadržimo fokus, ako toga ne bude bilo oni su tim sposoban da brzo stvori veliku prednost. Zbog toga ponavljam istu rečenicu, da moramo da se borimo do poslednje sekunde", ističe Vildoza.

Posle poraza Zvezde od Cibone derbi je dobio još jednu dimenziju, na stolu je i prvo mesto i to pred punom dvoranom navijača Partizana. "Naravno da je prva pozicija važna, ali je pobeda bitna i zbog drugih stvari. Prvenstveno zbog samopouzdanja koje je u ovom momentu malo poljuljano. Slažem se da je prednost domaćeg terena bitna, mada su dva dosadašnja derbija u Evroligi završena pobedom gostiju, tako da to samo pokazuje da je teren najvažnija stvar i da se igra pet na pet. Ne poričem da je publika bitna stvar, naravno da jeste, pomažu nam mnogo, samo želim da kažem da se sve rešava na parketu."

"DUŠKO NAM JE ZAMERIO JEDNU STVAR NAJVIŠE"

U poslednjih nekoliko mečeva Crvena zvezda je gubila mečeve koje je morala da dobije. U pitanju su dueli sa Albom, Bajernom i Panatinaikosom, u svakom od njih imala je ili blizu dvocifrene prednosti ili preko 10 poena razlike i nije uspevala da zatvori utakmicu. Argentinac je svestan da to nije smelo da se desi i otkriva kakva je bila reakcija trenera Duška Ivanovića posle neuspeha u Atini.

"Imali smo baš dug sastanak, pričali smo o svemu, razmenili mišljenja, svako je dao svoje viđenje. Svi u timu znamo gde smo grešili, svesni smo da ne sme da bude opuštanja, da moramo da igramo strpljivo, da detalji odlučuju i sve će doći na svoje sigurno. Trener Ivanović nam je najviše zamerio jednu stvar - loš govor tela", otkriva Luka za MONDO.

Upravo je to jedna od glavnih stvari koju ističe da ceo tim mora da popravi. "Pričao nam je o tom govoru tela i tokom meča u Atini. Imali smo pet-šest poena zaostatka na oko tri-četiri minuta pre kraja i glave su nam bile pognute, ramena slegnuta, kao da smo nokautirani. Tako ne sme da izgleda ekipa koja želi pobedu. Kad protivnik to vidi, onda će da vas 'pojede'. Svesni smo svi da smo trenutno u us***om momentu, ali moramo da se držimo zajedno i da se borimo kao tim. Svi hoćemo pobede i uspeh, imali smo neke loše mečeve, to je činjenica, ali smo isto tako dobili i Efes, šampiona Evrolige."

"FAKU NIJE SPASILAC ZVEZDE"

Za kraj razgovora ostavili smo dva pitanja. Jedno o Fakundu Kampacu, a drugo o šansama za četvrtfinale Evrolige. "Volim da igram sa Fakuom u petorci, još od kad sam sa 22-23 godine ušao u reprezentaciju Argentine igram sa njim. Možda nekada izgleda kao da ne ide, ali to nije zbog njega ili individualnih poteza. Mi kao tim moramo da igramo za njega. Kampaco nije spasilac Zvezde, već igrač koji ima svoje kvalitete i da bi došli do izražaja svi moraju da pomognu. Moramo da mu otvaramo prostor, da ima više prostora za šut i za ono što najbolje radi. Videli su svi kako je to izgledalo na meču protiv Efesa."

Kada je borba za plej-of Evrolige crveno-bele čeka (ne)moguća misija. "Teško je bilo pogledati stanje na tabeli posle meča u Atini. Znamo da je teško, mada nada postoji i dokle god je to slučaj, mi ćemo da se borimo. Matematika je jasna, treba da pobedimo sve do kraja ako hoćemo da prođemo i pokušaćemo sve da to i učinimo. Nećemo se predati do kraja, kako zbog nas, tako i zbog naših fantastičnih navijača koji ne zaslužuju da odustanemo bez borbe", zaključio je Vildoza.