Košarka

EVROLIGA SE ŠIRI, 2 NOVA GRADA ĆE DOBITI PREDSTAVNIKE! Glikman ponovo pričao o NOVOM FORMATU, a šta je sa Srbijom?

Autor Nikola Lalović

Izvršni direktor Evrolige je najavio širenje i novi format, isključio je mogućnost skorog povratka ruskih timova u takmičenje, ali šta sve ovo znači za Crvenu zvezdu i Partizan.

Izvor: Profimedia

Sve više se u medijima oglašava Maršal Glikman, izvršni direktor Evrolige i sve više priča o mogućim reformama ovog takmičenja. Amerikanac koji je stigao u tim Dejana Bodiroge da se brine o najvažnijim pitanjima elitnog evropskog takmičenja sada je govorio o formatu takmičenja tokom svoje posete Izraelu.

"Moramo da povećamo ligu. Za sada nemam magični format, ali 18 timova nije dovoljno: moramo da imamo više timova nego što je trenutno otvorenih mesta. Sviđa mi se dvokružni sistem sa domaćim i utakmicama u gostima, a obožavam i Fajnal for. Možda treba da razmotrimo mogućnost više plejof rundi", naglasio je on na početku razgovora.

Glikman je potom govorio o mogućnostima otvaranja tržišta za timove iz velikih i bogatih gradova gde košarka nije sport u fokusu. Pokušava se pravljenje ekipa u Londonu, Parizu, Dubaiju...

"Verujem da će Pariz i London biti deo Evrolige u budućnosti. Pre pet godina "Deloit" nam je napravio studiju i rekli smo da je moguće da proširimo tržište na Nemačku, Francusku i Englesku. Sledeće sezone neće biti tima iz Dubaija u Evroligi, a imali smo mnogo razgovora sa njima u poslednje dve godine. Ukoliko uspemo da dobijemo tim iz Dubaija, to će se desiti posle velikog planiranja i procena. To je drugačija i specifična situacija, pogledajte samo logistiku. Potrebno je prvo četiri sata leta do Tel Aviva, a onda i sedam sati da se stigne do Dubaija, nije to jednostavno. Ali to je tržište u porastu, mnogo je novca tu, ali nema istorije, tradicije i lige pa nema ni tima. Hoćemo da košarka malo poraste tamo", naglasio je Glikman.

Oglasio se i o mogućem povratku ruskih timova u Evroligu, a očigledno je da se to neće skoro desiti. "Nema povratka pre kraja rata. Nastavićemo da pratimo odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta i ostalih velikih organizacija i ponašaćemo se u skladu sa time", dodao je on.

Šta sve ovo znači za srpsku košarku? Za sada ABA liga ima jedno mesto u takmičenju i to kao "specijalnu pozivnicu" koju svake godine dobija, a nakon ove sezone u kojoj su dva beogradska kluba zaigrala u eliti još uvek se ne zna kakva će situacija biti u narednoj sezoni.