ANALIZA

ŽELJKO OBRADOVIĆ POKAZAO NOVO ORUŽJE PARTIZANA! Primetila je i Evroliga - ovako je "Žoc" nadmudrio šampiona Evrope!

Autor Milutin Vujičić

Evroliga je u analizi utakmice istakla značaj igranja Matijasa Lesora i Alena Smailagića u istoj petorci.

Izvor: MN Press

Partizan je savladao aktuelnog kontinentalnog šampiona Efes (97:84) i tako došao na korak od četvrtfinala Evrolige, iako je užasno počeo meč u Istanbulu. Posle prve deonice Efes je vodio 17 poena razlike, ali crno-beli su još jednom pokazali karakter i uspeli su da potpuno poremete tim Ergina Atamana, uz još jedno taktičko prilagođavanje Željka Obradovića koji je primetila čak i Evroliga u izveštaju s utakmice.

Dobar deo meča su zajedno na parketu proveli centri crno-belih Matijas Lesor i Alen Smailagić, pa je upravo ovaj "dodatak" koji nismo često viđali u poslednje dve sezone - uspeo da napravi prevagu.

"U pretposlednjem minutu treće četvrtine zaigrali sa dvojicom centara - Matijasom Lesorom i Alenom Smailagićem i to je potrajalo samo 42 sekunde pre nego što se Zek Ledej vratio na parket. Do tog trenutka Ledej je bio najbolji igrač Partizana jer je postigao 16 poena za 29 minuta u prve tri deonice, da bi se na startu četvrte Obradović opet vratio na ideju igranja sa dvojicom visokih igrača, uparivši opet Lesora i Smailagića. Dvojica centara, koji cele sezone jedan drugoga odmenjuju, ovoga puta su uradili fantastičan posao zajedno, posebno u odbrani", navodi se u zanimljivoj analizi na sajtu Evrolige i dodaje da je Partizan sa njima na parketu imali seriju od 24:8.

Podseća se da je Smailagić imao dve blokade, dok je njegovo prisustvo na parketu otvorilo prostor i Lesoru koji je postigao deset od ukupno 17 poena u posnednjoj deonici, dok su Uroš Trifunović i Aleksa Avramović takođe dali doprinos u odbrani. Nema sumnje da je ovo jedno novo oružje koje će Željko Obradović moći da koristi i u nastavku sezone.