POBEDA IMPERATIV

PARTIZANE, VREME JE ZA OSVETU! Od njih je ČETIRI puta izgubio, a sad stižu u "vrelu" Arenu - ovo je sada NAJVAŽNIJE!

Autor Nemanja Stanojčić

Partizan dočekuje Cedevita Olimpiju u ABA ligi i traži revanš.

Izvor: MN Press/Grega Valancic/Sportida

Partizan blista u Evroligi i želi to da prenese i u ABA ligu. Igra protiv Cedevita Olimpije (nedelja 19 časova), tima koji ga je pobedio u prethodna tri duela. Željko Obradović izgubio je sva tri dosadašnja okršaja sa slovenačkim timom i traži revanš. Prilika za to je u beogradskoj "Areni" koja je rasprodata. Klub je omogućio besplatan ulaz za sve navijače, tako da goste očekuje "vrela" atmosfera.

Uostalom, o važnosti predstojeće utakmice najbolje govore i reči iskusnog stručnjaka posle velike pobede protiv Olimpijakosa. "Barselona i Real, oni dolaze kasnije, sada je Olimpija. To nam je možda i najvažnija utakmica i pokušaću to da objasnim i igračima", poručio je Obradović. Svestan je i on da je svaki meč u završnici sezone kao finale, posebno sada kada se vodi i velika borba za prvu poziciju u ABA ligi, mesto koje Partizan drži sa skorom 19-2, ispred Crvene zvezde (18-3).

Crno-beli znaju da nema prava na kiks ako žele prednost domaćeg terena i upravo sa takvim pristupom ulaze u novu utakmicu. Nije tim iz Slovenije na nivou Olimpijakosa, ali je u više navrata pokazao da može da bude "nagazna mina" i zbog toga u ovaj okršaj ulaze sa dosta opreza.

VREME JE ZA REVANŠ!

Cedevita Olimpija je ekipa koju do sada Željko Obradović nije uspeo da savlada u takmičarskim utakmicama. U tri meča upisao je tri poraza. Prvi je bio u decembru 2021. godine u Beogradu (96:89). Tada su Jaka Blažič (19p, 4sk, 4as) i Džejkob Pulen (19) bili nerešiva enigma. U drugom okršaju u martu 2022. godine je u Ljubljani domaći tim slavio (81:79) i tada je Jaka Blažič bio iks faktor (25, 4sk).

Poslednji okršaj dva tima bio je 11. decembra 2022. godine u Sloveniji i tada je domaćin upisao trijumf (77:74) i naneo Partizanu jedan od dva abaligaška poraza. Nije pomoglo ni sjajno veče Dantea Egzuma (24, 6as, 3sk), dok je na drugoj strani Jogi Ferel bio najbolji (18, 8as, 3sk). Gledajući ukupan skor, Cedevita ima četiri uzastopne pobede, pošto je i Sašo Filipovski poražen sa crno-belima u januaru 2021. godine, tako da je poslednji trijumf srpski tim ostvario u oktobru 2020. godine kada je na klupi bio Vlado Šćepanović. Uračunate su isključivo utakmice sa takmičarskim značajem, ne i prijateljski meč koji je Partizan dobio u septembru 2021. godine (100:83). Sve ovo poslužiće sigurno kao dodatni motiv za crno-bele.

NEMA MATIJASA LESORA!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovć

Problem za Željka Obradovića u ovom meču biće izostanak Matijasa Lesora. ABA liga suspendovala je francuskog centra na tri utakmice zbog udaranja Filipa Petruševa u derbiju protiv Crvene zvezde. To znači da on neće moći da pomogne ekipi ni u ovom meču ni u naredna dva meča protiv FMP-a i Igokee.

Očekuje se veća minutaža za Alena Smailagića, uz verovatno i nešto drugačije petorke poput Zeka Ledeja na poziciji centra. Čeka se i povratak Balše Koprivice koji trenira sa timom, ali još uvek nije u takmičarskom ritmu. U zavisnosti od dogovora sa lekarima, možda i on dobije određene minute zbog izostanka Lesora.

BORBA ZA PRVO MESTO U ABA I EVROLIGA!

Izvor: MN Press

Meč sa Cedevita Olimpijom od ekstremnog je značaja u borbi za prvo mesto u ABA ligi. Partizan je svestan da nema pravo na kiks u preostalih pet kola, posle ovog meča slede dueli sa FMP-om, Igokeom, Zadrom i odloženi duel protiv Budućnosti. Ukoliko upiše svih pet pobeda obezbediće prednost domaćeg terena u plej-ofu. Sve to prati Crvena zvezda koja ima utakmice sa Mornarom, Megom, Borcem, Splitom i Cedevita Olimpijom. Ima samo jedan trijumf manje i prednost u međusobnom skoru zbog ubedljivije pobede u prvom derbiju, tako da je to dodatni poziv na oprez za Obradovića i ekipu.

Kada je Evroliga u pitanju Partizan čeka dupla nedelja i dueli sa Barselonom (28. mart) i Real Madridom (31. mart) u rasprodatoj "Areni". Nalazi se na skoru 17-3 i nadomak je i plasmana u top8 u elitnom takmičenju.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt