PORUKA

TRENERI U EVROLIGI MORAJU DA SE OPUSTE! Glikman planira velike PROMENE: "Gledam svog sina i shvatam, to je NEOPHODNO"

Autor Nemanja Stanojčić

Maršal Glikman i Evroliga prave nove planove i ideje za budućnost elitnog takmičenja.

Izvor: MN Press

Evroliga je već najavila određene promene, poput proširenja plej-ofa i priče o formatu takmičenja. O tome je pričao izvršni direktor Maršal Glikman i to su samo neke od ideja koje se spremaju za budućnost. Jasan je cilj, a to je da najjača liga u Evropi bude što bliža NBA i na tome se posebno radi, fokus premeštaju isključivo na igrače.

Potvrđuju to i reči Amerikanca koji ima neke nove predloge. "Samo o igračima i mislim, oni su naše jezgro. Pričao sam sa jednim od trenera, kog neću imenovati i rekao sam mu da niko ne plaća kartu da gleda njega. Plaćaju da gledaju košarkaše, oni su sve za mene. Stalo mi je do njih, želim da shvate da je ovo neka vrsta partnerstva koja je dobra za sve. Moramo da razvijemo sve. Košarka je drugi najpraćeniji sport na svetu u nekim evropskim zemljama je čak i prva, potrebno je da se obratimo i narednoj generaciji", počeo je Glikman intervju za "Sport S".

Zatim je spomenuo i svog sina. "On ima 22 godine, obožava košarku, iako je ne igra, nikad je nije igrao i moram da priznam da je užasan košarkaš, ali je dobar sportista. Prati NBA ligu, ali na drugi način. Ne gleda mečeve na televiziji, možda neko finale ili tako nešto, druga stvar je ako je u dvorani i na licu mesta. Ono što radi jeste da gleda sve na telefonu. Prati vesti, rezultate, snimke nekih poteza, neki intervju, podkast, neki zanimljiv sadržaj. To je ono što tu generaciju zanima, gledaju stvari na drugi način i mi kao Evroliga moramo da se adaptiramo. Deca u Americi, Španiji, Turskoj, Nemačkoj, svi oni su po tome slični. Zašto? Zbog telefona. Svi hoće da vide nešto zanimljivo, zbog toga je važno za nas da privučemo tu novu generaciju".

Izvor: Profimedia

Nastavio je da objašnjava sve to u istom dahu. "Nije isto kao pre 20 godina kada ti otac priča o svom omiljenom timu, pa te na neki način natera da podržavaš tim koji on voli. Primećujem to po mom sinu, on prati igrače. Navija za Portland, ali ima više omiljenih igrača i to je ono što mnogi ne shvataju. Misle da je klub najbitniji, to je sada tačno i slažem se, ali se mentalitet menja. Dolaze nove generacije, menja sve dosta toga i u narednih 10 godina promeniće se još više stvari."

Voditeljka je spomenula i jednu izjavu Željka Obradovića koji je naglasio da igračima treba najmanje dva meseca odmora između sezona. "Rekao bih da ne postoji savršena formula, zavsi od košarkaša. Neki ne igraju mnogo i žele više da treniraju, neki imaju ogromnu minutažu i potrebniji im je odmor, ima tu dosta faktora i moramo da brinem oo igračima. Moramo više da ulažemo u takve stvari, uslove putovanja, komforan prelazak od tačke A do tačke B, kvalitet hrane, medicinska strana. Pričao sam i sa jednim od lekara Evrolige o tome, o rehabilitaciji, sve to je važno. Razlog što ovoliko insistiram na ekonomskoj strani nije da bih punio nečije džepove, već da uslovi za igrače budu još bolji. Ne samo za njih već i za njihove porodice, trenere, za sve."

Pred kraj intervjua je Glikman dobio priliku da se nađe u ulozi novinara, pošto ga je novinarka pitala šta bi on to hteo da pita medije. "Vau, to mi još niko nije rekao, stani da razmislim. Evo, šta biste voleli vi da Evroliga uradi bolje za medije, da vam omogući da napravite neke bolje priče", upitao je Glikman i dobio interesantan odgovor, pošto je ona rekla da bi "volela da čuje inostrane igrače kako govore o kulturi, životu i košarci u Evropi iz ličnog ugla."

Taj odgovor dopao se i Maršalu. "Volim i ja da čujem stvari koje mogu da budu inspiracija za mnoge. Želim da pustim kamere unutra, da pristup bude što veći, zato treneri u Evroligi moraju da se opuste još više. Razumem da je to i stvar poverenja, ali moraju i oni da razumeju da poenta toga nije da nekoga osramoti ili da otkrije neku veliku tajnu, već da inspiriše druge ljude. Voleo bih to da vidim", zaključuje Glikman.