Na jednom mestu

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PARTIZANU U TOP 8: Na koga ide, kada igra, kako stoji u trci za F4 i zašto je tu bitna Zvezda!

Autor Nikola Lalović

Košarkaši Partizana plasirali su se u Top 8 Evrolige, a ovo je sve što treba da znate o crno-belima u završnici Evrolige!

Izvor: MN Press

Košarkaši Partizana savladali su Monako 88:84 na gostovanju u pretposlednjem kolu Evrolige i tako obezbedili prolazak dalje i odlazak u plejof Evrolige. Crno-beli sada u poslednjem meču sezone protiv Panatinaikosa 14. marta u "Areni" jure još bolji plasman.  Nakon serije pobeda i sjajnih igara koja je došla nakon pobede u "večitom derbiju" crno-belima ambicije rastu, a neki smatraju da je Partizan čak "tihi favorit" za osvajanje takmičenja.

Crno-beli još uvek ne znaju ko će im biti rival u Top 8, ali postoje ipak neke stvari koje znamo i pre odigravanja poslednjih utakmica u regularnoj sezoni Evrolige. 

Kada očekujemo mečeve u Top 8, ko su mogući rivali, sa kog mesta Partizan može da ode u plejof Evrolige i šta sve to znači za eventualni plasman u Kaunas na Fajnal for Evrolige? 

PROTIV KOGA MOŽE PARTIZAN?

Mogući rivali Partizana u Top 8 su Olimpijakos, Barselona, Real Madrid i Monako, a o mogućnosti da ponovo igra sa crno-belima već za nekoliko nedelja govorio je i Saša Obradović na konferenciji za medije posle meča. Sada Partizan ima zagarantovanu sedmu poziciju, a pošto u odnosu na Fenerbahče i Makabi ima lošiji međusobni skor potrebna mu je pobeda nad Panatinaikosom i porazi ovih timova kako bi se popeo na tabeli. Zato će navijati da Crvena zvezda savlada Fenerbahče u "Pioniru", a da Real Madrid bude bolji od Makabija na gostovanju u Tel Avivu. U slučaju plasmana na peto mesto najrealniji ishod je duel sa Monakom u Top 8, što bi značilo da bi Partizan izbegao evropske velikane. 

KADA SE IGRA?

Naredni mečevi u Evroligi se igraju 13. i 14. aprila, a nakon toga sledi pauza od nedelju dana. Četvrtfinalni dueli kreću 25. aprila i plejof serije se igraju na tri dobijena meča. Kako god da crno-beli završe regularni deo takmičenja neće imati prednost domaćeg terena i to znači da će tek u maju biti domaćini u sigurno prepunoj "Areni". 

ŠTA TO ZNAČI ZA F4?

Fajnal for se ove godine igra u Kaunasu od 19, do 21. maja. Polufinala su zakazana za 19. maj u 18 i 21 čas po lokalnom vremenu. Mel za treće mesto je na programu 21. maja od 17 časova, a finale će se igrati u nedelju 21. maja od 20 časova. Partizanu je bitno na kom će mestu zavšiti regularni deo sezone i zbog eventualnog plasmana na F4 jer će se već nakon regularnog dela znati ko ide na koga. Pobednik meča između prvog i osmog ide na pobednika serije između četvrtog i petog, dok se ukrštaju pobednici duela između drugog i sedmog i trećeg i šestog na tabeli Evrolige.