Dominiraju

LESOR JE NAJBOLJI U EVROLIGI - NEMA MU RAVNOG: Na listi je i plej Zvezde, nikad ne biste pogodili zašto!

Autor Nikola Lalović

Nije Luka Vildoza na glasu kao elitni defanzivac, ali kada se pogleda statistika među najboljima je u Evroligi! Što se tiče Lesora, on je gospodar reketa ove sezone.

Izvor: MN Press

Završen je regularni deo Evrolige i Srbija je na kraju dobila jedan tim u Top 8, dok je drugi bio na korak od borbe za plasman u četvrtfinale. I kod crveno i kod crno-belih smo imali igrače koji su blistali tokom sezone, a posebno je oduševio Matijas Lesor. Uspeo je francuski centar bez padova da odira ovu sezonu i da dominira pod košem, a kada se pogleda zvanična statistika jasno je koliko je dominantan. 

Zapravo je po ukupnom učinku samo jedan igrač u Evroligi bolji od njega! Kada se gleda prosečan indeks korisnosti po meču najbolji u Evroligi je krilni centar Olimpijakosa Saša Vezenkov koji prosečno beleži 22,2 indeksna poena, a Lesor je drugi sa učinkom 19,5. Slede Vil Klajburn i Vasilije Micić sa 18,6, pa Nikola Mirotić sa učinkom od 17.2 ineksna poena. 

Matijas Lesor je u skoku bio najdominantniji centar Evrolige, pošto je ukupno imao 7,3 skoka po meču. najviše u Evroligi, a i po broju ofanzivnih skokova je prvi sa 3,1 skoka po utakmici. Ispod njega su se po ukupnom broju skokova našli Vezenkov sa 7,1, kao i gorostasni Valter Tavares sa 6,5. 

Crvena zvezda je imala jednog čoveka u prvih pet igrača Evrolige kada su u pitanju ukradene lopte. Ne, to nisu ni Branko Lazić ni Stefan Lazarević, Stefan Marković ili Ognjen Dobrić, to je Luka Vildoza! Nakon Tomasa Vokapa sa 1,9 ukradenih po meču i Darijusa Tompsona sa 1,7 sledi Vildoza sa 1,4 ukradene lopte po utakmici. 

Srbija je imala svoje predstavnike u vrhu lista pa je tako bivši kapiten nacionalnog tima Miloš Teodosić i u ovim godinama u vrhu. Najbolji asistent Evroloige sa 6,7 dodavanja po meču je Darjus Tompson, a onda sledi Teodosić sa 6 asistencija po utakmici u naravno mnogo manjoj minutaži nego Tompson. I kada su ubačene trojke u pitanju Srbija ima vrhunskog igrača, a to je Vasilije Micić. Markus Hauard je ubacivao 2,7 trojki po utakmici, Endi Obst 2,6, a Micić je treći sa 2,4 ubačena šuta van linije 6,75 na meču.