Košarka

PARTIZANU SE CRTA IME PROTIVNIKA NA FAJNAL-FORU! I Željkovi đaci imaju MEČ-LOPTE za put u Kaunas na F4

Autor Mladen Šolak

Nazire se i pobednik serije koja "ukršta" sa Partizanovom u polufinalu Fajnal-fora Evrolige.

Izvor: MN Press

Barselona je pobedila Žalgiris 89:81 i u drugoj utakmici plej-of serije i došla na pobedu do plasmana na Fajnal-for Evrolige u Kaunasu. Tim Šarunasa Jasikevičijusa savladao je njegov bivši tim u napetoj borbi u Španiji, uz ogroman doprinos sjajnog centra Jana Veselog, koji je ubacio 26 poena uz šest skokova, kao i Nikole Mirotića, strelca 22 poena za Katalonce. Srpski internacionalac Nikola Kalinić ubacio je osam poena za 15 minuta na parketu.

Iako je Žalgiris vodio do trojke Nika Laprovitole uz zvuk sirene za kraj treće četvrtine (68:66), a potom na četiri minuta pre kraja prišao na samo dva poena minusa za domaćinom košem Laurinasa Birutisa (76:78), Mirotić je odgovorio važnim pogotkom, usledila je trojka Litvanca Rokasa Jokubaitisa za 85:78 za Barsu i iako je Žalgiris imao odgovor i na to, nije bilo dovoljno za potpunu dramu. Ignas Brazdejkis dao je trojku za četiri razlike na minut i 20 do kraja, a onda su Veseli i Jokubaitis stavili tačku na utakmicu.

Barselona sada pred sobom ima gostovanje Betisu u nedelju u španskom prvenstvu, u kojem je lider sa skorom 24-5, a onda će u utorak igrati za plasman na Fajnal-for, gde bi u polufinalu mogla da igra protiv Partizana, ako crno-beli iskoriste neku od izborenih meč-lopti u Madridu. 

Jasikevičijus, bivši igrač Željka Obradovića iz Panatinaikosa, vodi Barsu od 2020. godine i od tada je jednom izgubila u finalu od Efesa (2021), a jednom u polufinalu od Reala (2022). Ove godine, sa takođe bivšim "Žocovim" igračima iz šampionskog Fenerbahčea, Nikolom Kalinićem i Janom Veselim, Barsa će ponovo napasti titulu prvaka Evrope, koju je osvajala samo dva puta u istoriji - prvi put 2003. pod vođstvom Svetislava Pešića na klupi i Dejana Bodiroge na terenu, a drugi put 2010, kada je na klupi sedeo Ćavi Paskval, a MVP Fajnal-fora bio Huan Karlos Navaro.

U drugom polufinalu igraće pobednici serija u kojima je nerešeno 1:1 posle prve dve utakmice, Monako - Makabi i Olimpijakos - Fenerbahče. 

Naravno, za sve projekcije je i dalje rano, pogotovo nakon prethodna, burna 24 sata nakon Partizanove pobede, tokom kojih je Evroliga kaznila crno-bele neigranjem Kevina Pantera u naredne dve utakmice i Matijasa Lesora u narednoj, koja će biti odigrana u utorak. Takođe, Dante Egzum je "rovit" i pitanje je da li će biti oporavljen od povrede prsta levog stopala do sledećeg meča, u kojem za Real neće igrati suspendovani Gerson Jabusele i Gabrijel Dek, ali bi mogao da zaigra Valter Tavares, ako se oporavi.