Košarka

EVROLIGA JE DRUGORAZREDNO TAKMIČENJE! Zvezdan Terzić: Košarka se igra samo u ČETIRI zemlje!

Autor Mladen Šolak

Generalni direktor Crvene zvezde ne uzima za ozbiljno ni košarku, ni Evroligu.

Izvor: RTS/screenshot, ATA Images/Dušan Milenković

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić ne uzima za ozbiljno poređenje fudbala i košarke, niti Evroligu smatra za značajno takmičenje na kontinentalnom nivou ako se posmatra evropski sport u celini. Gostujući na Radio-televiziji Srbije, on je potpuno otvoreno govorio ono što misli, uz izvinjenje ljubiteljima košarke.

"Ne zaboravite da je Evroliga u košarci drugorazredno takmičenje, da se ne ljuti niko. Ono što je Liga šampiona u fudbalu, to je NBA liga u košarci. Svi najbolji fudbaleri su u Ligi šampiona. Bez obzira na moju ljubav prema košarci, predsednik sam i SD Crvena zvezda, ali ne mogu se porediti fudbal i košarka. Fudbal se igra na celom svetu. Nije za poređenje. Realno, košarka se u Evropi igra u četiri zemlje - u Španiji, Turskoj, Grčkoj, Srbiji i gde još? Može na prste jedne ruke da se navede", rekao je Terzić.

Srbija će i sledeće godine biti među malobrojnim državama koje imaju dva predstavnika u Evroligi, ali Terzić ne smatra da taj sport na bilo koji način može da se poredi sa fudbalom. Pogotovo u finansijskom smislu.

"Vi ste sa 30 miliona evra u košarci šampioni Evrope, u fudbalu sa 35 ne možete da priđete Ligi konferencija. Nije za poređenje. Kad u košarci igrate protiv Reala i Barselone, igrate protiv timova sa duplo većim budžetom. U fudbalu oni imaju 20 puta veći budžet", dodao je on.

Iako će Terzićeva izjava izazvati kontroverze, činjenica je da je nagradni fond, kao i mnogo toga drugog, zaista neuporedivo u fudbalu i košarci na najvišem evropskom nivou. Real Madrid dobio je samo 1,75 miliona evra za osvajanje titule prvaka Evrolige, dok je Olimpijakos kao drugoplasirani osvojio samo 997 hiljada evra. Nagrade za trećeplasiranog i četvrtoplasiranog su u tom smislu simbolične, samo 100.000 evra.

Kada su u pitanju srpski klubovi, Partizan je kao učesnik plej-ofa zaradio 645.112 evra, dok Zvezda prihodovala 496.173 od Evrolige. Najmanje novca od nagradnog fonda uplaćeno je Virtusu, koji je kao 14-plasirani zaradio samo 175.040. evra.