ŠTA KAŽETE?

KOG PLEJMEJKERA ĆE ŽELJKO DOVESTI? Spominju se njih DVOJICA: "Ako on potpiše, biću zabrinut"

Autor Nemanja Stanojčić

Ko bi mogao da bude novi plejmejker Partizana - Nik Kalates, Majk Džejms ili neko treći?

Izvor: MN Press/Printscreen/YouTube/Urbonas Podcast

Partizan traži plejmejkera i to nije tajna. Ko bi mogao da dođe - Nik Kalates, Majk Džejms, možda neko treći? Upravo to bila je jedna od tema o kojoj su pričali Zek Ledej i Erik Mekalum. Postoji dosta spekulacija oko toga, a navodno su se i crno-beli raspitivali za situaciju Džejmsa u Monaku.

Od njih dvojice ko bi se bolje uklopi u sistem Željka Obradovića? Prvo je o tome pričao Erik, košarkaš Karšijake. "Najvažnija stvar je da je potreban neko ko može da organizuje ceo tim, želite da Panter bude skorer i da postiže poene da se oseća komforno na terenu, da napada, da igra u 'pik en rolu', da se stalno kreće. Ako mora da kreira, onda ga lakše čuvaju, udvajaju, ako nađete pleja koji može da diktira tempo, onda Panter čuva energiju i ne mora da se trudi preterano u napadu. Ako izaberete Kalatesa, odbrambeno je sjajan, može da dodaje, ali on kreira i ne postiže toliko poena. Biće potrebno da Ledej i Panter više poentiraju, on ima odličan 'flouter'", počeo je Mekalum razgovor u "Urbonas podkastu".

Zatim je nastavio svoju analizu. "Ukoliko uzmete Džejmsa, onda imate veliku trojku, imaće više prostora za šut. Nik mi se sviđa zbog načina na koji Željko radi sa plejmejkerima, posebno sa Grcima i Amerikancima. Hoćete veterana, igrao je za Šarasa, Itudisa, navikao je na 'teže' trenere. Mislim da će tako dozvoliti više Zeku i Kevinu da rastu i da su njih dvojica jezgro tima. Sa Majkom dolazi do promene u dinamici, uvek želim od saigrača da bude svoj i da igra svoju igru. Bio bih zabrinut jer bi Kevin i Zek onda morali malo da sklone papučicu sa gasa i to ne želiš. Nisam siguran da im treba Majk, obožavam ga, jedan je od najboljih u Evropi, ali smatram da im je potreban neko da orgnaizuje i da olakšava igru", objasnio je Mekalum.

Zatim je na red došao Ledej i objasnio svoje mišljenje. "Kako je krenulo, dovešćemo Bronija Džejmsa. Nedostajaće nam Dante Egzum i sve što on donosi, bio je kao švajcarski nož. Nije bio klasičan plej, ono što je radio, olakšavao nam je, ubrzavao igru, lopta se brzo kretala, volimo da igramo tako i u tom stilu. Kada je ušao u ritam, teško ga je bilo zaustaviti. Drago mi je što se vratio u NBA, to je želeo", izgovorio je Ledej.

Zatim je spomenuo Jama Madara koji je otišao u Fenerbahče. "Jam je mnogo sazreo, odbrambeno posebno, naučio je kada treba da bude agresivan, napravio je velike korake. Čak i u finalu ABA lige je to pokazao, rekli smo mu to i u svlačionici, prihvatio je taj teret, organizovao je igru, postavljao igrače, razmišljao je kak oda kontroliše svoju energiju."

Onda je spomenuo Nika koji je navodno bliži Humskoj. "Kalates? Svi znamo šta on može da donese, posebno kada je trener mastermajnd, dobar je u odbrani, sjajno dodaje, nije tako brz kao Dante, ali ima odlična dodavanja, ostaviti loptu tako da je samo spustiš u koš. Odlčino 'čita' igru, poseban je igrač. Pozicija pleja bila je toliko drugačija kod nas, biće zanimljvio biti ko će doći i kako će se privići na trenera, stil igre koji je ta brža košarka", zaključio je Ledej.

BONUS VIDEO: