Znači nam!

SRBIJA IDE NA AMERIKU ILI KUĆI! Najgori scenario za "orlove" - moramo da pobedimo, a čeka nas PAKAO!

Autor Dušan Ninković

Reprezentacija Srbije neće moći da bude prva u drugoj grupnoj fazi.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Reprezentacija Srbije će na Mundobasketu igrati ključan meč protiv Dominikanske Republike, ali to nije jedina utakmica koja nas je danas zanimala. Kao što smo već rekli u tekstu u kojem se bavimo kalkulacijama - za Srbiju je bilo veoma bitno ko će biti uspešniji na meču Italije i Portorika (73:57), a sada i znamo kakva je situacija na Filipinima!

Pobeda Italijana znači da za nacionalni tim Srbije postoje samo dva puta - ili eliminacija porazom od Dominikanske Republike ili okršaj protiv Amerike, za koju se veruje da će pobedom nad Litvanijom izboriti prvo mesto u grupi i lakši put ka zlatnoj medalji. Rasplet koji nismo želeli znači da se u ostatku turnira Srbija neće previše pitati oko daljeg raspleta na turniru jer bi u okršaju sa SAD bila autsajder.

Italijani će biti prvoplasirani ukoliko Srbija pobedi Dominikansku Republiku, pa ishod koji nama najviše odgovoara i njima ide u susret. Ukoliko četa Svetislava Pešića slavi i zbori četvrtfinale, timu Đanmarka Poceka donećemo mogućnost da izbegnu Amerikance. U slučaju poraza Srbije Italija će biti druga u grupi, a Dominikanska Republika izboriti spektakularan plasman u četvrtfinale sa prvog mesta.

Ispratite tok utakmice koja je zanimala celu Srbiju:

ČETVRTA ČETVRTINA

Kraj utakmice. Reprezentacija Italije savladala je Prptoriko (73:57) i obezbedila prvo mesto u drugoj grupnoj fazi. To znači da će u slučaju pobede Srbije nad Dominikanskom Republikom u četvrtfinalu igrati protiv slabijeg iz okršaja SAD - Litvanija, dok će Srbija morati protiv pobednika tog meča.

Još dva minuta do kraja meča - Italija ima ubedljivu prednost, vodi 11 razlike protiv Portorika i na putu je da obezbedi prvo mesto u grupi, a samim tim i lakšeg rivala u nokaut fazi. Teško je očekivati da Portorikanci mogu da nadoknade veliki zaostatak (68:57).

Tajm-aut! Ogromnih 12 poena prednosti za Italiju (65:53), na manje od četiri minuta do kraja meča. Teško će Portoriko ovde do pobede!

Dvocifrena prednost Italijana - nadala se Srbija da bi Portorikanci mogli do čuda, ali sada su sve manje šanse za to. Na šest minuta do kraja meča Italija ima 12 poena prednosti (62:50), a Severini će imati i dva slobodna bacanja da uveća razliku!

Kad je najvažnije - Luiđi Datome! Iskusni košarkaš koji ovih dana završava karijeru šutira trojke 3/3 protiv Portorika i jedini je raspucan u svomtimu. Njegov pogodak sa distance donosi Italiji sedam poena prednosti - 54:47!

TREĆA ČETVRTINA

Iako je Portoriko uspeo da povede sredinom treće deonice, pred poslednjih deset minuta imaju minus protiv Italijana - trojkom Hauarda samnjili su na 51:47 i sa zaostatkom od četiri poena čekaju poslednjih deset minuta meča. Za veliki preokret navijaće se i u Srbiji, kako bismo mogli do prvog mesta u grupi!

U serijama igraju Portorikanci! Uspeli su da postignu pet poena u nizu, što je u ovakvoj četvrtini izuzetno teško, pa su imali iprednost (43:41). Podsećamo, taj rezultat odgovara Srbiji, koja bi pobedom stigla na prvo mesto u drugoj grupnoj fazi. Inače, ovaj deo susreta bio je izuzetno neefikasan jer su za više od četiri minuta igre u trećem periodu postignuta samo četiri poena - gotovo na polovini ovog perioda igre, a rezultat je 41:38 u korist Italije!

DRUGA ČETVRTINA

Čini se da napad Italije najbolje funkcioniše kada igraju protiv Srbije i da samo tada oni mogu da pogađaju trojke u kontinuitetu. Tokom druge deonice protiv Portorika njihov ofanzivni arsenal se značajno smanjio, tokom svih deset minuta su se mučili u napadu. Na kraju drugog dela meča mogli su da pogledaju na semafor i razočaraju se jer su postigli samo 14 poena - Portorikanci su istopili njihovu prednost! 

Raspoloženi Tonut (13 poena) nije mogao sam da održava prednost, a da nije bilo trojke iz ćoška Điđija Datomea na poluvremenu bi bilo nerešeno! Ovako, Italijani imaju tri poena prednosti protiv Portorikanaca, u čijim redovima su se raspucala četvorica košarkaša - Voters sa 10, Romero sa osam, Ortiz sa sedam i Hauard sa šest poena!

PRVA ČETVRTINA

Mnogo oscilacija i ne preterano kvalitetna košarka na početku meča koji mnogo zanima sve navijače košarke reprezentacije Srbije. Italijani su slabije otvorili meč i dopustili su Romeru da postigne prva četiri poena na utakmici, ali kada su uhvatili napadački ritam postalo je jasno da će preokrenuti tok ove utakmice - napravili su seriju 15:0 i ubrzo stigli do prve dvocifrene prednosti na susretu.

Na kraju prve četvrtine bilo je 25:15, a utisak je da su Italijani mogli da imaju i ubedljiviju prednost nakon prvih deset minuta košarke.

BONUS VIDEO: