Retko se dešava...

VELIKO SLAVLJE ITALIJANA U MANILI - ČEKALI SU 25 GODINA! Igraju četvrtfinale, NISU SILA i bodre Srbiju!

Autor Dušan Ninković

Reprezentacija Italije zna da će se boriti u četvrtfinalu Mundobasketa, što su i proslavili nakon meča, a sada zavise od dve utakmice.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Košarkaška reprezentacija Italije plasirala se u četvrtinale Mundobasketa - pobedom nad Portorikom (73:57) stigli su među osam najboljih timova turnira, a to im se kroz istoriju nije dešavalo često. Zapravo, Italija prekida užasan niz rezultata koji traje još od 1998. godine. Na Svetskom prvenstvu koje je tada održano u Grčkoj poslednji put su igrali četvrtfinale Mundobasketa!

Ređali su se katastrofalni rezultati - tri turnira su u potpunosti propustili, jednom su bili deveti, a jednom deseti u konačnom plasmanu. Sada imaju priliku i za nešto više od samog učešća u četvrtfinalu, a za to im je potrebna pobeda Srbije! Tim Đanmarka Poceka do kraja dana će pratiti rezultate na mečevima Srbija - Dominikanska Republika i SAD - Litvanija, kako bi saznali protiv koga će igrati na putu do polufinala.

Ukoliko Srbija pobedi Dominikance, Italija će sa prve pozicije u nokaut fazu. Veruje se da će im u tom slučaju Litvanija biti rival, jer su Amerikanci veliki favoriti u međuosobnom meču protiv baltičke zemlje. Sa druge strane, pobeda Dominikanske Republike gurnula bi Italijane na drugo mesto, jer u međusobnom skoru imaju poraz od ima sa Kariba.

Podsećamo, reprezentacija Italije nikada u istoriji nije osvojila medalju na Svetskim prvenstvima! Najbolji rezultati su im četvrta mesta iz 1970. i 1978. godine, a zanimljivo je da se na čak osam šampionata uopšte nisu kvalifikovali. Situacija na Evropskim prvenstvima je tek nešto bolja - poslednja emdalja im je bronza iz Švedske 2003. godine, a u međuvremenu nisu ni otišli na kontinentalni šampionat 2009. godine. Dve godine kasnije završili su tek na 17. poziciji, a zatim imali četiri uzastopna učešća u četvrtfinalima i ništa više od toga.

BONUS VIDEO: