Košarka

PARTIZAN JEDNO NEĆE DOZVOLITI, PISAĆE SVIMA - SVE DO EVROLIGE I KAS-A! Crno-beli izdali saopštenje i ZAPRETILI ligi

Autor Mladen Šolak

KK Partizan izdao saopštenje

Izvor: MN Press

KK Partizan uputio je dopis Košarkaškoj ligi Srbije, u kojoj prethodnih sezona nije učestvovao i u njemu naveo da mu smeta da nastupa u ligi koja, kako je naveo, ima užasnu reputaciju kakvu trenutno ima KLS. Crno-beli su ukazali na, kako su naveli, najveći skandal i aferu u istoriji košarke u Srbiji, odnosno na istragu FIBA povodom nameštenih utakmica.

Takođe, Partizan je poručio da bi svi klubovi trebalo da podrže napore da ta liga "najzad ozdravi", traži da se ptanje odgovornosti i smene rukovodstva stavi hitno na dnevni red, kao i da se reorganizuje takmičenje KLS. Partizan je istakao svoj predlog kako bi takmičenje ubuduće trebalo da izgleda. Prema mišljenju kluba iz Humske, trebalo bi da se organizuje produženi finalni turnir sa učešćem četiri ili osam ekipa, za koji crno-beli smatraju da bi privukao veliku pažnju gledalaca, motivisao klubove učesnike i bio pokušaj da se koliko-toliko, kako je navedeno, "vrati poverenje gledalaca u srpsku košarku".

"Sasvim je nejasno, barem Partizanu, kakav je interes košarke u Srbiji da se odlučujuće utakmice igraju između klubova gde jedan od rivala godinama nikada nije pobedio drugog. Utakmice u kojima se ishod unapred može pretpostaviti zaista ne donose ništa nikome, iako smo svesni da svi klubovi ne gledaju tako na stvar", saopštio je Partizan, aludirajući na finala Crvene zvezde Meridianbet i FMP iz prethodne dve godine, dok "večiti" derbi nije igran u finalu još od 2019.

Partizan je predložio da se njemu preda ovlašćenje da zatraži materijale od FIBA, da se povede rasprava o skandalu i aferi sa nameštanjem utakmicama i da se glasa o poverenju rukovodstvu lige.

Nakon toga, Partizan se obratio i klubovima i rekao da su nacrti novih opštih akata lige "neverovatni", ukazao na to da se tim nacrtom "krše najosnovnija i nedodirljiva pravila propisana zakonima", kao i da bi usvajanje tih opštih akata bilo velika sramota LS. Na tom mestu, crno-beli su zapretili: "Ukoliko te promene opštih akata budu usvojene, Košarkaški klub Partizan neće oklevati da se, ukazujući na konkretne odredbe tih akata, obrati svima koji bi bar teorijski mogli da imaju interesa da se takvo ponašanje spreči – i u Srbiji (kao što su Ministarstvo sporta ili KSS), i van Srbije - uključujući FIBA, Evroligu, Međunarodni sportski tribunal ("CAS - Court of Arbitration for Sport") i ABA Ligu".

Partizan je u opširnom saopštenju na svom sajtu objavio kompletan dopis predsedniku UO KLS i svim klubovima.

Tagovi