Spektakl!

SVETISLAV PEŠIĆ "UKRAO" PORUKU OD PRE 36 GODINA: Jugoslaviji donela fudbalsko ZLATO na drugom kraju sveta!

Autor Dušan Ninković

Selektor Srbije Svetislav Pešić napisao istu poruku koju je pre 36 godina iskoristio jugoslovenski selektor na putu do fudbalskog zlata!

Izvor: MN Press/Sportklub/printscreen

Košarkaška reprezentacija Srbije igra polufinale Mundobasketa, nakon što je u utorak potpuno razbila Litvance! I pre tog meča atmosfera u timu bila je sjajna jer je reprezentativcima stigla poruka podrške od Boriše Simanića, a "orlove" je dodatno nasmejao selektor Svetislav Pešić - porukom koju je na tabli ostavio pred izlazak na teren - a nju smo već jednom videli, pre skoro 40 godina, kada je Jugoslavija išla ka šampionskoj tituli!

Iskusni Piroćanac napisao je "Svi za jednog, jedan za SVI!", onako kako se govori u njegovom kraju, a to je izazvalo oduševljenje među okupljenima u svlačionici. Nasmejan je bio i selektor Pešić koji je veliki lokalpatriota i čovek ponosan na svoje poreklo - znamo da po njegovim rečima jagnje mora da bude pirotsko kako bi pečenje bilo dobro! Pogledajte Pešićevu poruku:

Istu poruku, ali uz drugačiju poslednju rečenicu, svojevremeno je jugoslovenski i hrvatski trener Mirko Jozić napisao na tabli u Čileu, kada je mlada reprezentacija Jugoslavije igrala za titulu Svetskog šampiona! Jozić je na tim rečima izgradio timski duh, a nama ostaje samo da se nadamo da će ishod biti isti 2023. godine - to bi značilo da naša reprezentacija još jednom osvaja Mundobasket!

Izvor: MN Press

Mlada reprezentacija Jugoslavije tada je dominantno osvojila Svetsko prvenstvo, a brojni fudbaleri iz tog tima postali su velike zvezde evropskog fudbala, baš u godinama dok se držva raspadala. Tim sastavljen od igrača poput Štimca, Jarnija, Petrića, Prosinečkog, Bobana, Mijatovića i Šukera bio je impresivan na čitavom turniru.

U grupnoj fazi upisane su sve tri pobede protiv Čilea, Australije i Togoa, uz čak 12 postignutih golova. Usledio je trijumf nad Brazilom (2:1) u četvrtfinalu, Istočnom Nemačkom (2:1) u polufinalu i Zapadnom Nemačkom (1:1, penalima 5:4) u finalu! Pred čak 65.000 navijača koji su gledali taj meč mladi reprezentativci Jugoslavije bili su sigurni u svih pet serija - Dubravko Pavličić, Davor Šuker, Branko Brnović, Ranko Zirojević i Zvonimir Boban pogađali su za svetsku titulu.

BONUS VIDEO: