I TO SE ZNA

SRBIJA NE IDE U PARIZ NA OLIMPIJSKE IGRE: Čeka je fudbalski stadion od 324 MILIONA evra koji NE PAMTI po dobru!

Autor Nemanja Stanojčić

Košarkaši Srbije igraće na Olimpijskim igrama naredne godine, ali ne u Parizu, već u Lilu.

Izvor: Kurir/Dado Đilas/MONDO/Mladen Šolak

Srbija je obezbedila plasman na Olimpijske igre i igraće protiv Kanade za plasman u finale Mundobasketa. Pobedom protiv Litvanije i porazom Slovenije od Kanade i zvanično je srpski tim obezbedio učešće na najvećem sportskom takmičenju. Grad domaćin je Pariz, ali tamo "orlovi" neće igrati mečeve preliminarne faze. Te utakmice igraće se u Lilu.

Završnica turnira biće u "Bersiju", ali će grupna faza da se igra na stadionu "Pjer Moro". U pitanju je fudbalski stadion u Lilu koji prima 50.000 ljudi. Rekord je 49,712 na meču između Lila i PSŽ-a. Srpskim košarkašima neće ovo biti prvi put da igraju na ovom stadionu, to je bio slučaj i na Evropskom prvenstvu 2015. godine.

Srbija je na tom stadionu pobedila Finsku (94:81), pa Češku u četvrtfinalu (89:75), ali je onda doživela jedan od najtežih poraza. Izgubila je od Litvanije u polufinalu pred oko 20.000 ljudi posle prave drame (67:64). Nije mogla da se oporavi od tog udarca, pa je u meču za treže mesto lako izgubila od Francuske (81:68). "Najteži poraz u reprezentaciji mi je od Litvanije na Eurobasketu", rekao je Marko Simonović za MONDO u jednom ranijem intervjuu.

Izgradnja stadiona počela je 2009. godine i završena je 2012. Zvanično je otvoren 17. avgusta 2012. godine i na njemu svoje mečeve igra fudbalski klub Lil, fudbalska reprezentacija Francuske i ragbi mečevi francuskih timova. Izgradnja je koštala 324 miliona evra. Pored sportskih događaja na njem usu se održali i mnogi koncerti, dolazile su zvezde poput Rijane, Bruna Marsa, Džastina Bibera, Selin Dion, Eltona Džona...

Na istom tom mestu Srbija će biti dogodine (od 26. jula do 11. avgusta) i pokušaće da stvori neke nove, lepše uspomene. Uostalom, Litvaniji se za to već revanširala na Filipinima ubedljivom pobedom. Pogledajte i kao je to izgledalo u Lilu pre osam godina, na meču pred 27.000 ljudi:

Stadion u Lilu navijači pevaju himnu Francuske
Izvor: YouTube/MONDO

BONUS VIDEO: