Hit!

LEGENDARNI TRENER ODUŠEVIO SRBE U MANILI: "Obožavam vašu košarku, Pešić je rekao istinu!"

Autori Dušan Ninković Nikola Lalović

Novinari popričali sa čuvenim Dejvidom Blatom, koji je vodio Efes, Makabi, Olimpijakos, reprezentaciju Rusije, ali i Klivlend Kavalirse! Od reportera MONDA Nikole Lalovića sa Mundobasketa.

Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u polufinalu Mundobasketa protiv Kanade, a stručni savetnik u njihovoj selekciji jeste čovek koji dobro poznaje evropsku košarku i Srbe - Dejvid Blat, nekadašnji trener u Evroligi, poslednjih godina radi pri Košarkaškom savezu Kanade. Na treningu njegovog tima pred okršaj sa Srbijom popričao je sa srpskim novinarima, a naš koelga Nikola Lalović bio je na licu mesta!

tom prilikom govorilo se o velikom uspehu Kanađana, ali i o Srbiji! Blat je pričao o srpskoj košarci koju mnogo poštuje, igračima i trenerima koji su pisali istoriju, tradiciji koja postoji čitav vek, ali i o nekoliko reči na srpskom koje je naučio tokom rada u Evropi. Sigurni smo da znate na šta je mislio!

"Svi koji me poznaju znaju i koliko ja poštujem srpsku košarku! Veliki sam fan i uvek sam to bio. Imali ste fenomenalne trenere i fatnastične igrače, širom sveta. Kako sam stariji primećujem da Srbija i region imaju neverovatnu košarkašku istoriju i tradiciju. Zemlje poput Srbije i dalje nastavljaju sa uspesima", ispričao je Blat!

"Znam nekoliko - umem da kažem dobro sam ili pardon, ali ne bih sad govorio šta još znam na srpskom", rekao je Blat i nasmejao srpske novinare koji su pričali sa njim! Naravno, pretpostavićemo da je Dejvid Blat, kao i broji drugi košarkaški radnici u Evropi, naučio da psuje na našem jeziku.

Što se tiče njegove uloge na Mundobasketu, legendarni trener otkrio je u kakvoj je ulozi deo reprezentacije Kanade. "Poslednje tri godine radim kao savetnik u timu Kanade, kako za vreme kvalifiakcionih FIBA prozora, tako i za vreme turnira. Blisko sarađujem sa generalnim menadžerom Saveza, kao i sa stručnim štabom i igračima, vole što mogu da čuju detalje iz mog bogatog iskustva. Vodio sam Rusiju godinama kao što znate... Srećan sam i ponosan što je naš program doneo uspeh reprezentaciji Kanade, verujem da će to biti slučaj i narednih godina. Imamo fantastične, mlade igrače, kao i selektora Fernandeza, za koga mogu lično da kažem da radi sjajan posao. Verujem da ćemo ga viditi uskoro i kao glavnog trenera u NBA", rekao je Blat.

Osvrnuo se tom prilikom i na izjavu selektora Srbije Svetislava Pešića koji je govorio kako mu deluje da je Kanada bolje prilagođena na FIBA pravila od SAD - za šta Blat ima dobro objašnjenje! "Deo igrača ima evropsko iskustvo i verovatno je rekao istinu. Ali hoćemo da i dalje napredujemo, jer mnogo igrača nije iskusilo FIBA košarku. Verujem da će drugačiji tip košarke pomoći za godine pred nama! NBA je poseban, prelep svet, sa neverovatnim igračima i trenerima, ali je košarka mnogo, mnogo drugačija u ostalim delovima sveta. I kada to prihvatite, da su NBA i FIBA dva sveta, videćete posebne kvalitete i jednog i drugog. Možda nisam baš najobjektivniji, jer sam 30 godina radio u evropskoj košarci, samo nekoliko u NBA... Lako je pretpostaviti koja košarka ima mesto u mom srcu", ispričao je, a zatim pomenuo i evropskog selektora na njihovoj klupi: "Imamo mnogo sreće što nam je on selektor! Zna FIBA pravila, zna različite načine košarke, ima iskustvo sa evropskim stilom, ali i ogromno iskustvo iz NBA. Sa njim smo dobili miks koji funkcioniše fantastično! Pokazao je da ima kvalitet, a tek očekujemo prave stvari od njega u budućnosti."

BONUS VIDEO: