SVAKA ČAST!

ALEKSAAAAAAAAAA! "Inspektor Avramović" davi protivnike na Mundobasketu: Samo podbacuj i da GRIZEMO!

Autor Nemanja Stanojčić

Aleksa Avramović bio je jedan od ključnih igrača za pobedu Srbije protiv Kanade.

Izvor: Profimedia

Srbija ide po svetsku titulu! Srušila je Kanadu u polufinalu Mundobasketa i protiv Nemačke igraće za zlato. Što Svetislav Pešić kaže, odigrali su kao pravi tim "Svi za jednog, jedan za svi". Ipak, jedan igrač se izdvojio - Aleksa Avramović (28). Kao pit-bul pratio je prvu zvezdu Kanađana Šeja Gildžusa-Aleksandera i u potpunosti ga "udavio". Jedan od najboljih igrača u NBA ligi nije mogao da diše od njega.

Oduševio je srpski plej sve, tako su na društvenim mrežama FIBA objavljene mnoge zanimljivosti i njegovi sjajni potezi. Na kraju je postavljena i zanimljiva fotografija pod nazivom "Inspektor Aleksa" po uzoru na dobro poznatu seriju i film "Inspektor Gedžet". Za razliku od njega, Aleksa je svojim rukama sve odradio.

Kapiten Bogdan Bogdanović to je najbolje opisao, rekao je da je "Aleksa dva dana gledao snimke Gildžusa-Aleksandera kako bi mu ukrao loptu". U tome je uspeo. Jedan od heroja utakmice ipak ističe tim u prvi plan. "Timski sjajan posao, sjajna odbrana, Šej se malo razigrao u trećoj deonici, ali to je to. Terali smo ga se da se umara, bio sam stalno blizu njega, osećao sam da mu nije prijatno, to je posao cele ekipe, da svako radi ono u čemu je najbolji. Pobedili smo i pokazali da smo bolji, pobeda za Borišu, opet nas je digao, samo podbacuj loptu i idemo da grizemo...", poručio je Aleksa.

Energija za finale je tu, umora nema, a kada je krađa lopte i defanziva u pitanju Avramović zna dobro da u tome briljira. "To je moj posao, Bog mi je dao taj dar, hvala mu na tome. Trudim se da budem u veri, to mi daje izvor energije. Možda je nekad eksploatišem na pogrešan način, ali se trudim da dajem maksimum", jasan je Aleksa.

Njega su mnogi primetili tek kada je došao u Partizan i po prvi put u karijeri zaigrao u Evroligi. Pokazao je odmah svima šta sve ume, uostalom zato su se i iz elitnog takmičenja oglasili i pohvalili ga javno. Ono što možda neki nisu znali jeste da Aleksa nije bio plejmejker oduvek. Posebno dok je igrao u inostranstvu u Varezeu i Estudijantesu, tamo je bio bek i zadužen za poene, prosek u ACB ligi od 16,4 poena najbolje govori kako je odigrao tu sezonu 2020/21.

Posle te sjajne sezone došao je u Partizan u julu 2021. godine i Željko Obradović prebacio ga je na poziciju organizator aigre. Bilo mu je potrebno vreme da se privikne na to, bilo je izgubljenih lopti, grešaka, postepeno je učio šta sve treba da radi na novoj poziciji. U tom periodu nastao je i snimak koji je postao viralan na društvenim mrežama, kada je Željko vikao "Aleksaaaaaaa". Od tada dosta je napredovao, postao jedan od važnih igrača u klubu, ali i reprezentaciji. Tokom FIBA "prozora" bio je jedan od ključnih igrača u nacionalnom timu, preuzimao je odgovornost, pogađao i imao ogroman uticaj na to što je Srbija uopšte na Mundobasketu. Sada je ostao još samo jedan korak, onaj za zlato.

BONUS VIDEO: