RASTRZAN

PITAO SAM TATU: ZAŠTO SEBI OVO RADIŠ!? Oglasio se Marko Pešić pred finale: Igrao za Nemačku, a evo za koga će navijati!

Autor Milutin Vujičić

Marko Pešić, sin selektora Svetislava, osvajao je medalje sa Nemačkom i biće mu jako zanimljivo da gleda finale Svetskog prvenstva gde mu je "srce podeljeno".

Izvor: Profimedia

Srbija i Nemačka sastaju se od 14.40 u finalu Mundobasketa, a svima je poznata činjenica da je Svetislav Pešić veoma vezan za obe reprezentacije. Ne samo da je Kari u prilici da nakon 20 godina opet Srbiji donese zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu kao i u Indijanapolisu, nego je i sa državnim timom Nemačke pravio neverovatne uspehe, između ostalog doneo im je i evropsko zlato pre 30 godina.

Takođe, njegov sin Marko je ostavio veliki trag u reprezentaciji Nemačke kao igrač, osvojio je bronzu upravo pre 20 godina u SAD kada je sa ocem bio na podijumu, dok ima i srebro na Eurobasketu u SCG 2005. Zato će i njemu biti veoma emotivno pred finale u Manili...

"Ovo je istorijski trenutak za nemačku košarku i sport. Ali i za evropsku, jer su posle dugo vremena dve ekipe iz Evrope u finalu. One su praktično izbacile dva NBA tima, veoma emotivan dan za mene", kazao je Marko Pešić za nemački Sport i dodao: "Ja ću da držim palčeve za obe strane. Naravno, porodica je iznad svega. Svi smo veoma ponosni na mog oca. Nije mu bilo lako u Srbiji. Impresivna je činjenica da ima tu snagu, tako borbeno srce i tu energiju da sa ovim timom postigne ovakve rezultate. Imao bih veliki problem kod kuće da ne podržavam svog oca. Ali, to nema veze sa Nemačkom ili Srbijom".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Pred finale veruje da Nemačka "mora da kontroliše emocije" pošto su veoma burne kada se pobede Sjedinjene Američke Države, tako da smatra da će oni imati prednost ako pokažu mentalnu zrelost zbog dubine tima i činjenice da su duže zajedno. Ipak, dobro zna i šta je sve prošao njegov otac, od otkaza, preko povreda do prave hemije.

"Moj otac je neko ko se uvek raduje. Često sam ga pitao: 'Zašto sve to radiš sebi?' Ali kada postavi cilj, nikada ne odustaje. On je takav borac. Izuzetno je psihički jak, posebno kada stvari idu loše. Veruje u ono što radi. Ima tim koji se u potpunosti identifikovao sa njegovim zahtevima. Obe strane veruju jedna drugoj, jednostavno se uklapa. Ima toliko iskustva i to ste ponovo videli na ovom turniru. To je nešto što ne možete naučiti ili kupiti. Zato on to može", zaključio je Marko.

Podsetimo, neće biti lako ni zetu Svetislava Pešića, nekadašnjem nemačkom košarkašu Janu Jagli koji će takođe biti "između dve vatre" u toku finala, ali je dobra vest da je meč za zlato, odnosno oba tima idu kući sa medaljom...

BONUS VIDEO: