INTERVJU

PRIČAO SAM SA NJIM, REKAO MI JE SVE O ZVEZDI! Nejpir za MONDO: Samo to nemojte da me pitate, ta izjava je SMEŠNA!

Autor Nemanja Stanojčić

Šabaz Nejpir je u razgovoru za MONDO pričao o dolasku u Crvenu zvezdu, Milošu Teodosiću, Biliju Beronu, derbiju...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Šabaz Nejpir (32) jedno je od najzvučnijih pojačanja Crvene zvezde za novu sezonu. Nekadašnji igrač mnogih NBA timova (Majamija, Orlanda, Portlanda, Bruklina, Minesote, Vašingtona) i doskorašnji košarkaš Armanija biće jedna od glavnih uzdanica Duška Ivanovića.

Čovek kog je Lebron Džejms želeo u redovima Hita biće u crveno-belom dresu i ne može da dočeka da pokaže šta sve zna i ume. "Uzbuđen sam što ću igrati u ovakvoj atmosferi, što ću igrati u derbiju i biti deo nečega čega do sada nisam bio deo. Slušao sam priče igrača o ovome, biće zanimljivo iskustvo", počeo je Nejpir razgovor za MONDO.

Jedan od igrača koji je imao uticaj na njegov dolazak je miljenik navijača Bili Beron. "Pričao sam sa Beronom, želeo je da igramo zajedno u Armaniju, kada smo shvatili da se to neće dogoditi, rekao sam mu da postoji šansa da dođem u Zvezdu. Rekao mi je mnogo toga lepog. Najviše o navijačima i želim da budem deo toga."

Delije ne kriju da bi voleli Bilija ponovo da vide na Malom Kalemegdanu. "Ima ugovor sa Armanijem, tako da ne mogu da ga ubedim da dođe ove sezone", smeje se Šabaz.

Vratili smo se potom na priču o trenutnoj situaciji. Za trenera Ivanovića kažu da ima duge i naporne treninge. "Za mene treninzi i treba da budu intenzivni, da gurate jedni druge. Ima bogatu istoriju sa razlogom. Nadam se da ćemo biti uspešni u ovom timu."

Ne može da dočeka da deli parket sa Milošem Teodosićem. "Iskreno, mislim da sam igrao jednom sa njim do sada, nismo trenirali, jednom smo bili zajedno. Ja sam bio van terena na kratko. Uzbuđen sam što ćemo igrati zajedno, bili smo protivnici u Italiji prošle godine i njegova magija sa loptom, to je neverovatno. Jedva čekam da igramo zajedno."

Srpskog pleja mnogi nazivaju mađioničarem zbog nestvarnih asistencija i poteza na mečevima. "On ima toliko magije u rukama, mnogi ljudi ne vide to, Miloš vidi igru tri koraka ispred svih."

Prokomentarisao je i to što sve više NBA igrača dolazi u Evropu. "Uzbudljivo je za Evroligu, to je nedostajalo takmičenju. Mnogi nisu pratili ranije zbog ko zna kojih razloga, ovde igraju sajajni košarkaši, neki od najboljih. Na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima Amerika je obično pobeđivala i onda su verovatno smatrali da nema toliko dobrih igrača preko okeana. Košarka je sve bolja širom sveta, mnoge zemlje rade sjajne stvari."

Kada je to izgovorio spremili smo se da ga pitamo za sada već čuvenu izjavu atletičara Noe Lajlsa koji je rekao da "NBA šampioni nisu šampioni sveta i da ne treba tako da se nazivaju". "Samo nemoj to da me pitaš, smešna je izjava", prekinuo je Šabaz odmah dalji ulazak u razgovor o tome.

Priznao je da nije još uvek naučio dovoljno reči na srpskom, kao i da ne može da dočeka da bude deo derbija. Prvi je na programu 26. oktobra i domaćin će biti Partizan. "Znam za igrače Partizana, ali ih ne poznajem lično. Znam za veliko rivalstvo, jedva čekam da budem deo toga. Nisam znao da je derbi tako blizu, nisam video raspored. Čuo sam mnogo o tome, ali nisam bio deo toga."

Ambicije crveno-belih su velike u novoj sezoni. "Do danas nisam znao mnogo toga o tome. Dobro je za navijače, ali papir ne dobija mečeva. Nadam se da možemo da pobeđujemo."

Zvezda ove sezone ima veliki broj novih igrača i jasno je da će za uigravanje biti potrebno vreme. "Naravno da treba vreme da se upoznamo, da se adaptiramo i mi na terenu i da se adaptiramo na trenera. Svi želimo da učimo i ako svi budemo radili zajedno onda će biti lepo."

Upitali smo ga da li je to poruka za navijače, da im je potrebno vreme. "Ne, ne, ma kakvi. Nije to poruka. Moramo odmah da pobeđujemo, to je deo svega. Nemamo mnogo vremena, ali na terenu moramo da nađemo način da pobeđujemo."

Potom je pohvalio jednog od novajlija, Jaga dos Santosa. "Nadam se da će igrati, može da uradi neke stvari koje mi ne možemo, može da nam da veliki doprinos."

Za kraj se obratio navijačima. "Uzbuđen sam što sam deo Zvezde i što ću biti na terenu, što ću igrati pred ovim ludim navijačima i što ću osetiti draž derbija. Nadam se da ću doneti uzbuđenje i na teren", zaključio je Nejpir.

BONUS VIDEO: