Košarka

ZVEZDA IDE TAMO GDE JOJ SE "SLOMILA" PROŠLA SEZONA: Pamte se uvrede i NATO zastave, zato je pobeda još bitnija!

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda putuje na gostovanje koje je uvek teško! Što zbog nagomilanih poraza i dramatičnih završnica, što zbog provokacija sa tribina!

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić/MN Press

Crvena zvezda je započela svoju sezonu u Evroligi pobedom i to vrlo ubedljivom. Pao je Asvel u Beogradu, a sada sledi jako, jako težak posao. Gostuju crveno-beli na mestu na kome skoro nikada ne pobeđuju!

Otišla je Crvena zvezda u Litvaniju, gde će u prepunoj Žalgirio areni igrati meč sa Žalgirisom. U prošlosti je bilo mnogo problema za crveno-bele na mečevima sa litvanskim velikanom na Baltiku, a ako crveno-beli žele plasman u četvrtfinale Evrolige ove sezone moraće da pobeđuju i na strani, pa i na ovako vrućim gostovanjima.

Ovo će biti deveti meč Crvene zvezde na gostovanjima Žalgirisu, a za sada su crveno-beli upisali samo jednu pobedu u tim mečevima. Sada se nadaju drugoj!

KAKO SU PROLAZILI RANIJE? KAO BOSI PO TRNJU!

Prethodni meč u Kaunasu dobio je Žalgiris 71:66 i ta utakmica je možda i prelomila sezonu Crvene zvezde. Da je tu uspeo tim Duška Ivanovića da ostvari pobedu vrlo verovatno bi na krilima tog trijumfa na kraju došao do F8 Evrolige. Ovako su usledli porazi od Partizana, Virtusa, Olimpije iz Milana i tu je bio kraj nadanjima za veliki rezultat. 

Pre toga je u Kaunasu igran produžetak i nakon 88:88 na kraju je bilo 103:98 za Litvance, a i pre te utakmice videli smo poraz 75:62. Poslednju pobedu u Kaunasu crveno-beli pamte 2019. godine kada je u novembru bilo 61:59. Treba napomenuti da su ova dva tima igrala i prijateljski meč na Kipru pred početak sezone na kome je Žalgiris pobedio 85:84.

PAMTE SE PROVOKACIJE I NATO ZASTAVE!

Izvor: MN Press

Biće ovo dodatno usijano gostovanje zbog nekih ranijih susreta. Ne da su samo utakmice bile jako napete rezultatski, već smo videli i nedostojne provokacije Litvanaca na račun Crvene zvezde i Srbije. Videli smo čak i NATO zastavu na meču Crvene zvezde u Kaunasu 2022. godine, a tada se prvi javio Nemanja Nedović. 

"Nema mesta takvim stvarima u košarkaškim halama", napisao je na tviteru Nedović, tada igrač grčkog Panatinaikosa, pa dodao: "Svi znamo zašto su tu zastavu istakli protiv tima iz Srbije. Kada sam igrao sa Panatinaikosom tamo, nisam je video", napisao je on tada.

ASVEL JE PAO, SAD SE ČEKA POTVRDA!

"Igramo protiv dobre ekipe koja je dugo zajedno, fizički su dominantni, igrali smo skoro na Kipru, očekujem fizički tešku utakmicu. Očekujem pobedu, idemo spremni, nalazimo se u dobrom ritmu, kao i oni. Imaju kod kuće veliku podršku sa tribina. Očekujem, idemo da pobedimo, daćemo sve od sebe", rekao je pred meč Dejan Davidovac, a na konstataciju da je Zvezda posle prvog kola bila prva u Evroligi dodao je: "Dobar je osećaj, nadam se da će tako biti do kraja!"

Da bi tako bilo do kraja neophodno je pobeđivati i na ovakvim utakmicama. Crvena zvezda i Partizan su protiv Asvela u prvom i drugom kolu pokazali da će svesti kikseve u Evroligi na minimum i da se teško mogu očekivati njihovi porazi protiv autsajdera i najgorih timova u eliti, ali bodovi moraju da se donose i sa teških gostovanja.

Na prošlom meču je šut neverovatno služio crveno-bele i pogodili su 17 trojki, a sada se nadaju da će tako nešto ponoviti. Ipak ni Žalgiris neće odustati, oni su takođe upisali pobedu u prvom kolu. Gubili su skoro ceo meč od Virtusa, mučio ih je Ognjen Dobrić u prvom poluvremenu, a na kraju su preokrenuli i dobili sa tri poena razlike.

KO ĆE DA IGRA?

Izvor: MN Press

Videćemo kakva će odluka biti trenera Crvene zvezde Duška Ivanovića. Do sada su van tima ove sezone ostajali u nekim mečevima Miloš Teodosić, Jago Dos Santos, Stefan Lazarević, Adam Hanga, Dejan Davidovac, Dalibor Ilić, Ognjen Kuzmić... Rotacija je ozbiljna u crveno-belom taboru, a svi su spremni tako da će odluka Duška Ivanovića zavisiti od forme i taktike.  Meč počinje od 19 časova i otvoriće program Evrolige za petak, a direktan prenos moći ćete da pratite tekstualno na MONDU.

BONUS VIDEO: