PROČITAJTE

DA LI JOKIĆ NAVIJA ZA PARTIZAN ILI ZVEZDU? Doužer za MONDO - Nikola me kritikuje, ZNAM šta voli!

Autor Nemanja Stanojčić

Pi Džej Doužer u intervjuu za MONDO govorio je o Partizanu, kritikama koje dobija od Nikole Jokića, saradnji sa Željkom Obradovićem...

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES/YouTube/House of Highlights/Screenshot

Zamislite ovakvu situaciju - dolazite na novi posao, menjate kolegu koji je bio veoma uspešan i od vas svi imaju od prvog dana visoka, najviša očekivanja. Svi žele instant rezultat i čim stvari ne idu prema očekivanjima, odmah počinju da porede vaš učinak sa doprinosom prethodnika, poklapaju rezultat na rezultat, pritisak raste i neki ne mogu ili prosto ne žele da sačekaju, razumeju da je potrebno samo još malo vremena, razumevanja..

Onima koji su od prvih Partizanovih utakmica ove sezone uz crno-bele, sve ovo verovatno zvuči poznato. Kroz nešto slično prolazi Pi Džej Doužer. Od kada je potpisao za Partizan mnogi ga porede sa Danteom Egzumom, posebnom lupom uveličavaju njihove učinke, poteze, dok prate i sjajne igre Australijanca u dresu Dalasa, u NBA ligi, gde Egzum i pripada. Za to vreme, kako vreme odmiče tako Pi Džej pokazuje svima da postepeno ulazi u svoj ritam i da jeste veliko pojačanje crno-belih. "Uživam stvarno u Beogradu. Ima uspona i padova. Napredak je vidljiv, sve smo bolji", rekao je Doužer u prazničnom intervjuu za MONDO napravljenom pre derbija.

Neposredno pred početak razgovora, na Partizanovoj proslavi pred Novu godinu emitovan je i snimak od oko desetak minuta Partizanove retrospektive 2023. godine. Na tom klipu vidi se i momenat kako igrači slave osvajanje ABA lige u krcatoj Areni. "Naravno da mi je ovaj snimak motiv više. Očekivanja u ovom klubu su velika, uradićemo sve što možemo da to ispunimo. Navijači donose energiju svako veče, kada vidim to slavlje i reakciju, baš je posebno."

EVROPSKA KOŠARKA I ŽELJKO OBRADOVIĆ

Izvor: MN Press

Iz NBA lige došao je u Evropu i pored velikog doprinosa i raznovrsnosti na terenu, Doužer u svakom trenutku pokazuje profesionalizam i u odnosu sa medijima, naučen u NBA ligi. Bez obzira na rezultat, Pi-Džej ne beži od dela posla koji podrazumeva i obraćanje novinarima, odnosno slanje poruka javnosti. Voli da obrazloži svoje odgovore, tako je bilo i kada je upitan o evropskoj košarci i pravilima. "Igram u svom ritmu, ne jurcam, razumem kako se kreće odbrana, kako da igram u defanzivi, još se navikavam na određena pravila. Ima tu i razlika u odnosu na NBA ligu, sa kojima sam se susreo ovde. Najteže mi je bilo da se naviknem na izmenu tokom slobodnih bacanja. Ovde se izmena pravi posle drugog penala. Sećam se na jednom meču da sam uleteo na teren posle prvog bacanja, Željko me samo pogledao i pitao 'Šta to radiš?' Objasnio sam mu da nisam znao za to pravilo i izvinio sam se", prepričava Pi Džej sa osmehom.

U NBA ligi igrao je za Oklahomu, Boston, Denver, Sakramento, radio je sa mnogim velikim stručnjacima. Objasnio je i kako to ide sa Željkom Obradovićem. "Najveća razlika između njih su detalji. Obradović baš dosta pažnje posvećuje detaljima, moraš da budeš posvećen i na maksimumu na svakom treningu, pri gledanju video analiza. Neće da ti dozvoli da se opustiš, moraš da budeš spreman i da želiš da napreduješ."

U odnosu na one košarkaše kojima je potrebno vreme da se naviknu na Žocove metode i načine, poput povišenog tona, američkom igraču to nije bio problem. "Moj trener na koledžu je imao slične metode (Frenk Martin prim.out), bio je glasan, intenzitet je bio tu, vole košarku. Više volim da mi neko kaže sve, nego da mi ne kažu ništa. Još učim srpski, ne znam mnogo, nadam se da ću naučiti još više do kraja sezone."

"JA NISAM EGZUM"

Nezaobilazna tema bilo je poređenje sa Egzumom. "Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, ali sam i pre dolaska rekao da je Dante, Dante, a da sam ja, ja. Donosimo različite stvari na teren, sjajan je igrač zaista. On nije tu, navijači su čekali da vide ko će da bude zamena, dobili su mene i ja ću da nastavim da budem svoj. Probaću da ispunim ono što i on, titulu je osvojio ovde."

Igrači poput Jokića, Dončića, Adetokumba i mnogih drugih rekli su da je u NBA lakše poentirati nego u Evropi, to mišljenje deli i Pi Džej. "Slažem se sa njima, ovde je uvek neko u reketu, čeka te, tamo je teren i veći i imaš više prostora. Defanzivci su dobri svuda, zato je bitno da čitaš sve to i da igraš svoju igru."

ZA KOGA JOKIĆ NAVIJA?

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Igrao je Doužer tri godine u Denveru i dobro poznaje Nikolu Jokića. "Pričam sa Jokićem često, čujemo se dosta, gleda mnogo utakmica, kao i ja. Pričamo, čestita mi na pobedama, govori mi ono što vidi. Kritikovao me je u mnogim aspektima, ali ću te komentare da sačuvam za sebe."

S obzirom da su njih dvojica prijatelji, usledilo je pitanje - za koga Nikola navija, za Partizan ili Crvenu zvezdu? "Pitajte njega to. Meni nije rekao. Nadam se da navija za tim za koji ja igram. Znam da voli atmosferu u Srbiji, navijače, košarku, ima samo hvalospeve", izvukao se Doužer diplomatskim odgovorom.

"VIDIMO SE U ARENI"

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na kraju razgovora poslao je prazničnu poruku. "Svima želim da budu blagosloveni i zahvalni na još jednoj lepoj godini. Nadam se da ćemo se videti u Areni", zaključio je Doužer.

(MONDO - N.S.)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: