RASPORED

CRVENA ZVEZDA I 37 DANA ODLUKE – SAD SE SVE LOMI: Pao je Partizan, a evo ko još MORA, da bi ovo bio šampionski tim!

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda je napravila dva velika koraka u 2024. godini, ali mora još mnogo takvih da se poklopi kako bi ovaj tim mogao da preokrene svoju sezonu! Sada deluje da se ova godina lomi za crveno-bele!

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je pobedom nad Partizanom uspela da se vrati u igru kada je u pitanju mesto u doigravanju. Posle dva trijumfa u duplom kolu na startu 2024. crveno-beli su sada na 13 mestu sa osam pobeda i 11 poraza. To je za sada na dve pobede od desetog mesta i prolaska u plej-in, a na tri trijumfa od šeste pozicije. 

Uhvatio je tim Janisa Sferopulosa zalet za drugi deo sezone, a sada slede januar i februar u kome bi takmičarska godina mogla da se potpuno obrne. Znamo da sredinom februara sledi Kup Radivoja Koraća i borba za prvi trofej sezone u Nišu, a do borbe za "Žućkovu levicu" crveno-beli imaju raspored koji im daje šansu da obezbede prvo mesto u ABA ligi i pritom odu gore na tabeli Evrolige.

Sve počinje već 6. januara, a zatim sledi gostovanje u Milanu 11. na kome, kako je već objavljeno, neće biti navijača crvenp-belih. A evo kako raspored izgleda!

LJUBLJANA, MILANO, PA BEOGRAD – AKO BI SE OVO DOBILO...

Prvi meč je u Ljubljani 6. januara od 17 časova i imaće tu velikih problema Crvena zvezda. Deluje da za taj meč nisu spremni Džoel Bolomboj i Luka Mitrović, pa bi centarsku liniju mogli da nose Majk Tobi i Fredi Gilespi. Ipak, Tobi dominira u ABA ligi, a Gilespi je sada iskočio i mogla bi ekipa crveno-belih da se "zakrpi" u Ljubljani ispod koša. Takođe videćemo kakvo je stanje sa Nikolom Topićem.

Zatim 11. januara dolazi meč sa Olimpijom u Milanu. Domaćin bi na ovom meču prema sadašnjim prognozama trebalo da igra bez Nikole Mirotića i Ševona Šildsa, a nespreman je i Bili Beron tako da se otvara veliki prostor za još jednu pobedu u gostima crveno-belima.

Zatim 14. januara Zvezda dočekuje Borac na svom terenu, pa četiri dana kasnije od 19:00 na noge u "Arenu" dolazi Baskonija koja više nije u onom zaletu kakav je bila uhvatila kada je Duško Ivanović preuzeo tim. Potom se serija domaćih mečeva završava sa dočekivanjem FMP-a na domaćem terenu. Raspored uopšte nije loš!

ALBA, DERBI, PA ŠPANCI U BEOGRADU!

Jedan od najslabijih timova Evrolige Alba dočekuje Crvenu zvezdu 25. januara, a iako je ova ekipa godinama mučila crveno-bele sada bi zaista bilo vreme da padne. Na svaki način je slabiji tim od Zvezde i nema razloga da se crveno-beli plaše Nemaca.

Zatim krajem januara dolazi još jedan derbi i to u ABA ligi gde će domaćin biti crveno-beli. Pobedom u tom meču i trijumfom protiv Budućnosti početkom februara Zvezda bi sasvim sigurno osigurala prvo mesto na tabeli ABA lige, a verovatno bi i jedna pobeda u ta dva ABA derbija bila dovoljna da Sferopulosova ekipa zasigurno dočeka plejof na vrhu.

Što se Evrolige tiče 30. januara u Beograd dolazi Valensija, a 2. februara Barselona. Nakon meča protiv Budućnosti 4. ili 5. februara u Beograd dolazi Žalgiris koji sada već posustaje i izgleda baš daleko od plejin, a kamoli plejof trke. Pred odlazak u Niš na borbu za prvi trofej sezone ostaje duel sa Zadrom u kome bi čak moglo da bude i nekog odmaranja ključnih igrača.

ŠTA ZVEZDA TREBA DA URADI?

Ključ za Crvenu zvezdu do finalnog turnira kupa je da nastavi krupnim koracima da se poboljšava, pogotovo u odbrani. U napadu za sada deluje da je pronađena "širina" kada se ne igra sa dva klasična centra, a na dva fronta su druge bitke ključne. U ABA Zvezda ne sme da kiksne protiv slabijih rivala, mada i do sada tu nije bilo nekih opasnisti. Zapravo će ključ obezbeđivanja prvog mesta biti u tome da se između mečeva sa Cedevita Olimpijom, Partizanom i Budućnosti dobiju dva meča.

Što se Evrolige tiče, ako se sauva domaći teren, koga ima dosta do sredine februara (četiri meča) i uspe da se napravi brejk makar protiv Albe, deluje sasvim sigurno da će Crvena zvezda u Niš kao tim koji drži poziciju koja vodi u doigravanje Evrolige. Deluje da je pred Janisom Sferopulosom i njegovom novom Crvenom zvezdom dva meseca u kojima im se odlučuje sudbina. A ta dva meseca izgledaju ovako:

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO KUPA RADIVOJA KORAĆA

  • 6. januar (17.00) Cedevita Olimpija - Crvena zvezda
  • 11. januar (20.30) Olimpija Milano - Crvena zvezda
  • 14. januar (19.30) Crvena zvezda - Borac
  • 18. januar (19.00) Crvena zvezda - Baskonija
  • 21. januar (19.30) Crvena zvezda - FMP
  • 25. januar (20.00) Alba - Crvena zvezda
  • 27. ili 28. januar Crvena zvezda - Partizan
  • 30. januar (20.00) Crvena zvezda - Valensija
  • 2. februar (20.00) Crvena zvezda - Barselona
  • 4. ili 5. februar Budućnost - Crvena zvezda
  • 9. februar (20.00) Crvena zvezda - Žalgiris
  • 12. ili 13. februar Crvena zvezda - Zadar

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: