OPA!

EVROLIGA POSLE OVOGA VIŠE NEĆE BITI ISTA! Žele da uvedu pravilo iz NBA, zaboravite na TRANSFERE kao do sada!

Autor Milutin Vujičić

Evroliga spremna da uvede "razmenu igrača" po ugledu na NBA ligu.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Evroliga u stopu prati najbolje košarkaško takmičenje NBA ligu i gotovo svako novo pravilo pokušava da implementira kod sebe, tako da od ove sezone imamo plej-in, odnosno proširenu listu onih koji mogu da dođu do plej-ofa. Neće se na tome zaustaviti čelnici takmičenja, pošto sada stiže zanimljiva najava izvršnog direktora Borda glavnih trenera Evrolige Gorana Šašića kome se ne dopada trend čestih otkaza. Kako trenera, tako i igrača...

Utisak je da mnogi klubovi u Evroligi nemaju strpljenja, smenjeni su treneri Virtusa, Baskonije, Crvene zvezde, Žalgirisa, Fenerbahčea, pa Asvela dva puta, dok je bilo i mnogo razilazaka sa igračima, što bi moglo da se takođe reši uvođenjem jednog dobro poznatog pravila iz NBA.

"Ostaje nam da razmišljamo kako da razvijemo nešto za dobrobit sporta, kao što smo pre četiri godine smatrali da se loša praksa raskida rešava osnivanjem Arbitražnog suda za rešavanje sporova Evrolige, a Uprava Evrolige kontroliše zaostale obaveze. Naš zaključak je da treba ravnomerno da raspodelimo odgovornost za rezultate i radićemo sa Evroligom i ELPA na uvođenju principa trejda koji bi mogao da se primenjuje već od sledeće sezone kako bi klubovi mogli da razmenjuju igrače", naveo je Šašić u intervjuu za "Meridian Sport".

To bi podrazumevalo da igrači konstantno cirkulišu kroz Evroligu (zar nije tako već?), ali bi isto tako bilo neophodno da sve plate budu transparentne, kao i da svi klubovi imaju makar približan budžet - odnosno neophodan je "seleri kep" koji bi razmenu igrača učinio korisnim sredstvom za sve, a ne tek najbogatijima.

Za sada nije bilo reakcija košarkaša ili trenera Evrolige, a dobro znamo da se već dugo nešto "kuva" u ovom takmičenju jer je na pomolu i ulazak novca sa bliskog istoka i formiranje Dubaija.

BONUS VIDEO:

(Meridian Sport/MONDO/M.V.)