Problem svima!

PARTIZAN NE SME DA BUDE OTPISAN - ZBOG OVA 2 RAZLOGA: Protiv šampionskog tima ni +24 nije dosta!

Autor Dušan Ninković

Ekipa Partizana ove sezone redovno pravi preokrete pred domaćim navijačima, a gostima dvocifrene prednosti nisu dovoljne.

Izvor: MN Press

Košarkaši Partizana ostvarili su jednu od najčudnijih pobeda u Evroligi ove sezone - pred punom Beogradskom arenom vratili su se sa ivice ambisa, savladali Makabi iz Tel Aviva (88:79) i nastavili borbu za mesto u doigravanju. Tim Željka Obradovića ponovo je pokazao karakter, pošto je uspeo da nadoknadi minus od čak 24 poena sa polovine druge četvrtine. Nekome bi možda bilo spektakularno, navijačima Partizana ove sezone sasvim logično...

"To je naš DNK. Vodili ili gubili 20 razlike, mi nastavljamo da se borimo", rekao je odmah posle meča jedan od heroja Partizanove pobede Džejms Naneli. Ratnički mentalitet, kakav mora da se vidi na terenu kada preko 20.000 ljudi sa tribina očekuje pobedu, još jednom je na meču Partizana polako isplivavao na površinu. Istina, nisu ga formirali samo igrači - i navijači su imali svoj uticaj na ishod utakmice u Beogradu.

U finišu druge četvrtine košarkaši Partizana su "upaljeni". Nekoliko neiskorišćenih napada gostiju i nekoliko realizovanih napada domaćih bili su dovoljni da se probude svi u Areni. Nema veze što je razlika na početku te serije Partizana bila veća od 20 poena. Kada je Partizan pri rezultatu 42:20 uspeo da postigne šest poena u nizu, a zatim pri rezultatu 44:26 uspeo da ih postigne još pet, loženje je moglo da počne! Navijačima Partizana uopšte nije bitna razlika na semaforu u tim trenucima - razmišljali su samo o impulsu koji mogu da pruže svojim ljubimcima, uz veru da će sve biti bolje kada se momci u crno-belim dresovima probude.

A gore, iskreno, i nije moglo da bude! Partizan je meč počeo sa pet primlejnih poena za malo više od minut, što je nateralo Željka Obradovića da posle 72 sekunde traži tajm-aut. I ništa se nije promenilo, Makabi je nastavio da igra sve do 16:0 u svoju korist, a da nije bilo nekoliko izgubljenih lopti u finišu te serije razlika bi možda već na početku meča bila veća od 20 poena. Praktično, pre nego što su igrači Partizana stigli u halu.

Potpuno druga situacija bila je kad su stigli - na seriju iz finiša druge četvrtine izabranici Željka Obradovića nakalemili su seriju 11:0 početkom treće, a zatim stigli i do izjednačenja (60:60) mnogo brže nego što su Izraelci milsili da tako nešto može da se desi. Partizan je prvi put poveo tek u samom finišu treće deonice, ali utakmica je tada već bila gotova - kad su crno-beli stigli do meča u egalu, niko u hali nije pomišljao na pobedu Makabija.

Upravo to je najveća snaga Partizana ove sezone. Crno-beli su u dosadašnjem toku sezone pet puta uspeli da nadoknade ogromnu razliku i pred svojim navijačima istope dvocfirenu prednost rivala. Žrtve su do sada bili Olimpija, Panatinaikos, Fenerbahče i Crvena zvezda, sve po ustaljenom šablonu. Partizanslabije uđe u meč, zatim sačeka opuštanje rivala koji se "dovoljno" udaljio, a onda na krilima svojih navijača igrači poveruju da su spremni za preokret. I budu, uglavnom. Zato niko ne voli da dolazi Partizanu u goste - ove sezone "Grobari" oživljavaju igrače Partizana u najbitnijim minuta evroligaških mečeva.

Partizanovi preokreti u Evroligi ove sezone:

  • Partizan - Olimpija Milano 45:60, u četvrtoj četvrtini
  • Partizan - Panatinaikos 63:73, u četvrtoj četvrtini
  • Partizan - Fenerbahče 49:63, u trećoj četvrtini
  • Partizan - Crvena zvezda 64:75, u četvrtoj četvrtini
  • Partizan - Makabi 15:39, u drugoj četvrtini

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: