SAZNAJEMO

EKSKLUZIVNO - NIKOLA JOKIĆ U SRBIJI? POSTOJI PLAN! Čelnik NBA lige otkrio sve za MONDO

Autor Nemanja Stanojčić

Mark Tejtum, zamenik komesara NBA lige Adama Silvera govorio je za MONDO o mogućnosti da se NBA meč igra u Srbiji.

Izvor: RONALD MARTINEZ / Getty images / Profimedia

Dok Evropljani uveliko preuzimaju primat u NBA ligi i dominiraju predvođeni Nikolom Jokićem, Lukom Dončićem i Janisom Adetokumbom, očekivano je da na Starom kontinentu navijači verovatno više nego ikad žele da vide njihove timove i u svojim halama. U razgovoru za MONDO, o tome je govorio Mark Tejtum, zamenik komesara NBA lige Adama Silvera.

"Organizovali smo mečeve u Abu Dabiju i Parizu, tražila se karta više, mnogo Evropljana je došlo u Abu Dabi. Navijači u Srbiji su sjajni, strastveni i naravno da pokušavamo timove da dovedemo širom sveta, interesovanje je veliko i za zemlje kao što su Srbija i Grčka. Sada je teško reći kada bi moglo to da se dogodi, nemamo to u planu u ovom trenutku, ali postoje planovi za budućnost", rekao je Tejtum za MONDO.

Predstojećeg leta NBA fanovi u Srbiji sa posebnom pažnjom će pratiti i NBA draft i potencijalno "visoki" izbor najvećeg talenta u našoj zemlji, plejmejkera Nikole Topića. "Srbija ima mnogo talenata, to vam ne nedostaje sigurno. Karakteriše ih strast i ljubav prema košarci, imate mnogo velikih talenata i sjajnih košarkaša definitivno. Zbog toga toliko talentovanih srpskih igrača dolazi u NBA", dodao je Tejtum.

Izvor: Printscreen/Zoom/NBA

Prema njegovom mišljenju, briše se razlika između američkih i evropskih košarkaša. "Igrači iz Evrope napravili su neverovatna napredak, setite se 1992. godine i 'Drim tima', tada smo imali možda 20 ljudi koji su bili u ligi. Taj tim inspisirao je igrače poput Gasola, Parkera, Novickog, pa su onda oni inspirisali ove nove generacije koje sada vidite i koje dolaze. Košarka se razvija. Nije važno da li ste iz Srbije, Slovenije, Kanade, Amerike, ako znate da igrate onda možete da budete najbolji."

Nada se zamenik komesara i još boljoj saradnji sa FIBA i Evroligom. "Pričamo sa njima naravno, želimo da liga raste još više, za to ima šansu. Pričali smo sa njima, pokušavaju da pronađu zajednički jezik, da usklade kalendare. Potrebno je svi zajedno da radimo da bi liga rasla. Uzbuđen sam zbog toga šta bi moglo da bude u budućnosti", zaključio je Tejtum.

(MONDO - N.S.)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: