Košarka

VERUJE LI OVAJ PARTIZAN U PLEJ-OF EVROLIGE? Sezona je u Panterovim rukama: Svi čekaju pravog kapitena!

Autor Nemanja Stanojčić

Kevin Panter još uvek nije na onom prepoznatljivom nivou, a vremena je sve manje...

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Partizan je prošle sezone bio na korak do fajnal-fora Evrolige, ove sezone bori se za mesto u plej-in turniru i za šansu da dođe do četvrtfinala. Evroligaška sezona je u rukama jednog čoveka - Kevina Pantera. Kapiten crno-belih mora da pronađe onu igru koja ga je krasila i zbog koje je klub uradio sve da sa njim produži saradnju.

Tokom sezone imao je bljeskove, poput duela sa Panatinaikosom, Monakom, Armanijem, Žalgirisom, ali sve to bilo je u prvom delu sezone. U drugom ima previše padova, posebno u 2024. godini i to se videlo i u porazu od Reala (88:76). Dao je 16 poena, što ne deluje loše, ali je većina tih poena došla u momentima kada je španski tim imao veliku dvocifrenu prednost, uz to je loše šutirao za tri (1/8). Previše grešaka i kapitena i celog tima.

Svestan je i on sam da to ne sme da se dešava, što je ponovio i pred novinarima posle utakmice. "Bili smo tu, blizu, promašili smo neke šuteve, izgubili neke lopte što su oni iskoristili. Ne smeju da nam se ponavljaju stvari kao ta završnica treće deonice, da budemo pametniji na obe strane terena, to je najveća stvar, da se to ne događa. Ukupno gledano, bili smo solidni u većem delu meča", rekao je Panter.

Na konstataciju da je kao kapiten najglasniji u svlačionici prvo je reagovao sa pitanjem "ko je to rekao", pa je posle pojašnjenja da se tu misli na njegovu ulogu i da se očekuje da kao kapiten bude najglasniji dao odgovor. "Aha, to, okej. Šta govorim saigračima? Ponavljam im da igraju kao da imaju nešto da dokažu, kao da postoji teret na leđima, da ne gledaju tabeli i takve stvari. Znamo šta nas čeka, hoćemo u Evroligi, govorim da treba da igramo kao da smo rukiji u Evroligi."

Od početka sezone se na mnogo utakmica ponavlja jedno te isto - nedostatak koncentracije. Dešavaju se "prazni minuti" ili greške odbrane poput odluke da se ne pravi faul protiv Bajerna ili laki poeni rivala bez pravljenja faula. U trećoj deonici protiv Reala desilo se nešto slično i tada je napravljena serija. Upravo je jedno od pitanja za kapitena bilo to. Da li je do koncentracije, kvaliteta rivala ili nešto treće? "Ne znam, morate to da pitate trenera Obradovića. Ne znam iskreno, pitajte njega."

U prošlosezonskom timu videla se veća želja za pobedom, drugačija energija, nešto što deluje da nedostaje ovom timu Partizana. Da li je to tako i da li ovaj Partizan veruje u sebe i u pobede? Kevinu se nije dopalo kada je čuo to pitanje. "Da, naravno, ne znam kakvo je to pitanje, ali definitivno da! Bez obzira na broj poraza i šta god da se događa na individualnom nivou, verujemo u pobedu. Kao i svako ljudsko biće, očekivanja su velika, traži se perfekcija, zato je važno da imaš samopouzdanje, da veruješ u sebe, ponavljam to saigračima stalno, da moramo da verujemo u sebe."

Partizan do kraja sezone ima tri meča, dva kod kuće (Olimpijakos i Valensija) i gostovanje Albi u Berlinu. U Areni ima skor 11-4, dok je na strani dobio samo tri od 13 mečeva. "Da, prednost je što igramo kod kuće, ali moramo da pobeđujemo. Izgubili smo od Reala, dolaze nam dobri timovi, tri utakmice su ostale i znamo šta hoćemo."

Nije sve toliko loše u igri Partizana, posebno ako se uzme u obzir da je protiv Baskonije i Reala igrao bez Zeka Ledeja koji je jedan od najboljih igrača tima. Zbog smrti oca je u Americi i ne zna se kada će se vratiti. Veću minutažu zbog toga su dobili Bruno Kaboklo i Frenk Kaminski koji su dosta vremena na parketu proveli zajedno. To je dalo rezultat. "To je dobro i funkcioniše sa njima dvojicom na terenu, odigrali su dve dobre utakmice. Kada se Ledej vrati imaćemo novo oružje, veću rotaciju. Izgleda obećavajuće", zaključio je Panter.

Upravo su njih dvojica bili udarne igle Partizana protiv šampiona Evrope, Partizan je dao samo 7 trojki iz 29 pokušaja od čega je Frenk pogodio tri, Bruno jednu, dok su se šuteri ispromašivali, Panter je imao 1/8, Aleksa Avramović 1/3, Džejms Naneli 1/3, Danilo Anđušić 0/1, Ognjen Jarmaaz 0/1.

Tri meča su ostala, tri meča istine i za Pantera i za Partizan. Kapiten ove sezone prosečno daje 14,9 poena, uz 2,5 skoka i 2,4 asistencije po utakmici, uz 37.4 odsot za tri, 52,1 za dva i 89 odsto sa penala. Prošle sezone bio je efikasniji, 15,5 poena, 2,4 asistencije i 2,1 skok i 41,7 odsto za tri, 50,2 odsto za dva, 90,6 sa penala. Glavni razlog pada može da se posmatra i kroz činjenicu da u timu nisu Matijas Lesor i Dante Egzum koji su svojim kvalitetima otvarali više prostora Kevinu koji je uz to imao manje obaveza na prenosu lopte i organizaciji igre pošto su to činili Egzum i Jam Madar. Sezona se bliži kraju, kreće borba za trofeje i dosta toga je u Panterovim rukama. Slede dani odluke...

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: