Košarka

ZVEZDA NE ZABORAVLJA LEGENDE I PRVI EVROPSKI TROFEJ: Dirljive scene u Areni, asovi dobili posebne nagrade!

Autor Nemanja Stanojčić

Crvena zvezda obeležila je na meču protiv Olimpijakosa prvi evropski trofej osvojen 1974. godine.

Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

Crvena zvezda Meridianbet odigrala je poslednji meč pred domaćom publikom u Evroligi ove sezone. Izgubila je od Olimpijakosa u dramatičnoj završnici (89:86), a taj duel obeležio je i jedan zanimljiv detalj. Pre 50 godina je osvojila prvi i jedini trofej u evropskim takmičenjima.

Tog 2. aprila 1974. godine u Udinama pala je čehoslovačka ekipa Spartak Zbrojovka iz Brna (86:75). Bio je to ujedno i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima. Tako su 4. aprila 2024. godine obeležili taj uspeh i sećanje na osvojeni trofej.

Ispred beogradske Arene je na platou postavljena postavka na kojoj su navijači mogli bolje da se upoznaju sa detaljima iz sezone 1973/74 i da vide repliku trofeja. Neki od aktera te utakmice prisustvovali su meču na kom su igrači Zvezde igrali u posebnoj garnituri dresova dizajniranoj specjialno za ovaj događaj i ti dresovi našli su se na humanitarnoj aukciji.

U poluvremenu meča akteri finala i duela u Udinama dobili su nagrade, uručene su im pozlaćene plakete i dresovi sa njihovim brojevima i prezimenima koji su identični onima u kojima je tim Janisa Sferopulosa igrao protiv Olimpijakosa. Pozlaćene plakete Slavniću, Vučiniću, Rakočeviću, Lazareviću, Pešiću, Žugiću i Latifiću uručio je predsednik kluba Nebojša Čović, dresove sa zlatnim bedžom uručio im je predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić. Opravdano odsutni bili su Kapičić, Simonović, Sarjanović i Jovašević, ali će oni dobiti plakete i dresove naknadno.

Ovako je izgledala i lista strelaca Zvezde u tom meču 1974. godine: Rakočević, Lazarević, Sarjanović 4, Pešić, Živković 8, Jovašević, Kapičić 23, Simonović 19, Vučinić 12, Latifić, Žugić, Slavnić 20.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: