Košarka

ZVEZDA ILI PARTIZAN BEZ EVROLIGE SLEDEĆE SEZONE!? Oglasio se prvi čovek takmičenja, doneo loše vesti!

Autor Nikola Lalović

Nije dobro, vrlo lako bismo već sledeće godine mogli da izgubimo jedno mesto u eliti.

Izvor: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Nove vesti iz Evrolige nisu dobre za Srbiju! Direktor ovog takmičenja Litvanac Paulijus Motiejunas je istakao da će neki od timova koji sada igraju u eliti morati da se presele u Evrokup, a među njima bi vrlo lako mogli da se nađu Crvena zvezda ili Partizan. U velikom intervjuu za španski "As" je naglasio da je razlog za to ulazak Pariza kao osvajača Evrokupa.

"Nažalost, neko će u krugu sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Valensijom, Albom i Virtusom morati da otpadne jer Pariz ulazi. Svi imaju po 20 odsto šansi da ne igraju Evroligu sledeće sezone. Svi su jednaki i partneri će odlučiti. Valensija je igrala dobro u prvom delu sezone i gradi novu, atraktivnu dvoranu. Veliki korak za klub. Rade velike, pozitivne stvari. Valensija je klub sa budućnošću u Evroligi. Ali je istina da će neko od ovih klubova morati da otpadne", rekao je Motijenus,.

Da li je Valensiju istakao u prvi plan jer je pričao za španske medije ili sa nekim drugim razlogom za sada se ne zna. A kada će se znati ko otpada? "Obično se spisak učesnika zna posle Fajnal fora, sredinom juna. Trenutno smo fokusirani na Berlin, Pariz i London u Evropi. Nemačka, Velika Britanija i Francuska. To su najzrelija tržišta", rekao je on.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Govorio je i o odnosima sa FIBA i naglasio da bi vrlo lako moglo da se desi da se otvore novi termini u kojima će moći da se igraju reprezentativne kvalifikacije koje se ne bi poklapale sa evroligaškim utakmicama.

"Napravili smo korak napred u odnosima sa FIBA. Prošle godine smo postigli dogovor, istorijski. Stalno smo u razgovorima kako da podignemo saradnju na viši nivo. Baš kao i sa NBA, potrebno je vreme. Mogu da kažem da idemo napred i verujemo u plodonosni ishod pregovora", dodao je Litvanac.

Na kraju je istakao da je jedna od opcija za naredne sezone i spajanje FIBA lige šampiona i Evrolupa. "To je takođe jedna od opcija. I dok se govori o tome, ne mogu da kažem da li će nešto da se dogodi ili ne. Mnogo je stvari koje treba da se reši. Naravno, to je jedna od tema, kao i reprezentativni 'prozori' i druge stvari", završio je on. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: