Košarka

KAPITENU, GDE SI NESTAO? Partizan "počišćen" u finalu, a Kevin Panter pao na najvažnijem ispitu!

Autor Nemanja Stanojčić

Kapiten crno-belih igrao je veoma loše u finalnoj seriji ABA lige, a Partizan je ostao bez titule... Prošle sezone je sa timom iz Humske pisao istoriju, ove nije opravdao očekivanja.

Izvor: Coust Laurent/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Partizan nije uspeo da odbrani titulu u ABA ligi i strepi za Evroligu sledeće sezone. Postoje razne spekulacije o tome da će se naći u eliti, ali se zvanična potvrda čeka. Dok sve to traje, crno-beli će pokušati da zaleče rane i da probaju da titulom u Superligi dođu do utešnog trofeja za kraj sezone. Prvo je izgubljen Kup Radivoja Koraća od večitog rivala, pa je četvrtfinale Evrolige ostalo san, a sad je i regionalna titula izmakla.

Oba trofeja završila su u vitrinama crveno-belih. Jedan od razloga za to je Kevin Panter. Kapiten tima iz Humske bio je daleko od svog nivoa u momentima kada je bilo najvažnije, posebno u ova tri meča finalne serije. Nije bilo njegovog poenterskog učinka na koji je navikao navijače, nije bio tu da "probudi" tim kada se lomilo, nije bio lider kakav je trebalo da bude.

Uostalom, koliko je sve to falilo videlo se u poslednjem meču u Areni pred više od 20.000 ljudi. Nadali su se svi oni četvrtoj utakmici i nastavku serije. Umesto toga je zavladao potpuni muk u dvorani. Slavili su igrači u crveno-belom, dok su ostali, na čelu sa Panterom, sve to gledali.

LOŠI PROCENTI ŠUTA KROZ CELU SERIJU

Posle poraza u trećem meču samo je Danilo Anđušić stao pred srpske novinare i pričao o svemu što se dogodilo. Panter je prošao i rekao da ne želi da priča.

Pored spomenutih liderskih sposobnosti, uloge kapitena i činjenice da od njega sve kreće u igri crno-belih, Kevin je imao veoma loš šut, donekle ga je slušao u prvom meču, ali ne u naredna dva.

  • Prvi meč (85:82) - 13 poena (3/5 za dva, 1/4 za tri, 4/4 sa penala), 4sk, 3 izg.l
  • Drugi meč (80:73) - 7 poena (1/5 za dva, 1/3 za tri, 2/2 sa penala, 1sk
  • Treći meč (76:82) - 5 poena (1/6 za dva, 1/3 za tri, 4sk, 1as, 1 uk.l

KAPITEN NIJE JEDINI KRIVAC

Kao kapiten Panter definitivno snosi najveću odgovornost, posebno kada stvari na terenu ne funkcionišu onako kako bi trebalo. Zbog toga je prvi na udaru kada su rezultati loši, što i jeste situacija sa Partizanom ove sezone, ali nije jedini krivac za finalnu seriju.

Zek Ledej je "druga violina" Partizana i u ovim mečevima ni njega nije bilo. Dao je ukupno 19 poena, po 4 u prvom i trećem meču i 11 u drugom. Nedostajao je njegov doprinos, kako poenterski, tako i po prepoznatljivoj energiji koju inače donosi.

Nije se proslavio ni Pi Džej Doužer od koga se mnogo više očekivalo kada je došao, posebno zbog NBA iskustva. On je u tri meča Zvezdi dao 23 poena, 4 u prvom, 11 u drugom i 8 u trećem meču. Nije dao nijednu trojku, tri od četiri promašaja imao je u drugom meču. Poslednju trojku u ABA ligi dao je u 24. kolu protiv Studentskog centra 24. marta.

Naravno, nemoguće je upreti prstom u jednog, dvojicu ili trojicu igrača, već je očigledno bilo (i to ne samo u finalu) da su greške pravljene na svim nivoima u sportskom sektoru - od izbora pogrešnih igrača kao pojačanja za odbranu titule i borbu sa Zvezdom, preko očiglednog lutanja stručnog štaba i neretko nejasne podele uloga, zaključno sa potpunim pucanjem igre i samopouzdanja ekipe. A kada je tako, onda su pogledi najčešće usmereni ka onome ko je trebalo da svojim individualnim kvalitetom i doprinosom bar pokrije neke od tih problema, ali to se nije dogodilo.

UČINAK KAPITENA ZVEZDE

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Kada već govorimo o ulozi kapitena, može da se uporedi i učinak Branka Lazića u crveno-belom dresu. On je poznat po ulozi defanzivca i svemu što donosi u odbrani. Zbog toga podatak da je dao 25 poena na tri meča u finalu dodatno dobija na značaju. Identičan broj poena dao je i Panter.

Ovako je to izgledalo po mečevima:

  • Prvi meč: 6 poena (2/3 za tri), 3sk, 1as, 2 uk.l)
  • Drugi meč: 10 poena (1/1 za dva, 1/2 za tri, 4/5 penali), 3sk, 1 izg.l
  • Treći meč: 9 poena (1/1 za dva, 1/2 za tri, 4/5 penali), 1sk, 2 izg.l

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: